Sastanak na vrhu EU-a o reformi i rastu Zapadnog Balkana

Komesar EU za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelyi objavio je na društvenoj mreži X da je cilj da se partneri sa Zapadnog Balkana na ubrzani način približe EU tako što će im se pružiti prednosti članstva u Uniji prije pristupanja.

Komesar EU-a za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelyi kaže kako EU želi pomoći zemljama Zapadnog Balkana da blagovremeno prevaziđu ekonomski jaz (EPA-EFE/JULIEN WARNAND)

Evropska komisija, Evropski parlament i Vijeće EU-a počeli su danas pregovore, odnosno trijalog, kako bi usaglasili stavove o Instrumentu za reformu i rast za Zapadni Balkan, kojim se regiji, nudi šest milijardi eura dodatne finansijske pomoći u periodu od 2024. do 2027. godine.

Komesar EU-a za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelyi objavio je na društvenoj mreži X da je cilj da se partneri sa Zapadnog Balkana na ubrzani način približe EU tako što će im se pružiti prednosti članstva u Uniji prije pristupanja.

Dodao je da EU želi Zapadnom Balkanu pomoći da blagovremeno prevaziđe ekonomski jaz.

 

Predsjednik Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove David McAllister rekao je u utorak za Tanjug da očekuje da ove sedmice počnu međuinstitucionalni pregovori i dodao da EP želi da nastavi podržavati partnere sa Zapadnog Balkana, ali da postoje određeni uslovi koje treba ispuniti.

Kamen temeljac za Zapadni Balkan

Instrumentom za reformu i rast za Zapadni Balkan, koji je predstavljen kao kamen temeljac novog Plana rasta za Zapadni Balkan, planirano je da se u periodu od 2024. do 2027. godine izdvoji dvije milijarde eura u grantovima i četiri milijarde eura u kreditima kako bi se podržao Zapadni Balkan na putu ka pridruživanju Evropskoj uniji.

Isplata ovih sredstava zavisi od uspješne primjene određenih reformi navedenih u reformskoj agendi svake zemlje korisnice.

Pregovore o pristupanju u EU vode Crna Gora i Srbija, Evropska komisija je najavila da će dati preporuku otvaranju pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, dok otvaranje pregovora čekaju Sjeverna Makedonija i Albanija.

Izvor: Agencije