Sud BiH: Debevecu i Mehmedagiću ukinut pritvor i izrečene mjere zabrane

Debevecu i Mehmedagiću je određena zabrana napuštanja boravišta, u vidu ograničenja na području opštine mjesta boravka, zabrana putovanja i zabrana sastajanja s određenim osobama.

Sud donio rješenje kojim se osumnjičenim Ranku Debevecu i Osmanu Mehmedagiću ukida pritvor (Armin Durgut/PIXSELL)

Iz Suda Bosne i Hercegovine saopćeno je da je u predmetu Ranko Debevec i drugi djelimično prihvaćen prijedlog Tužilaštva BiH, te da je Sud donio rješenje kojim se osumnjičenim Ranku Debevecu i Osmanu Mehmedagiću ukida pritvor, javlja Anadolija.

U saopštenju se navodi da će oni biti pušteni na slobodu nakon što predaju sve važeće putne isprave, te da su im određene zabrana napuštanja boravišta, u vidu ograničenja na području opštine mjesta boravka, zabrana putovanja i zabrana sastajanja s određenim osobama.

„Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za istim postoji potreba ili do drugačije odluke Suda. Kontrola opravdanosti izrečenih mjera vršit će se po isteku svaka dva mjeseca od dana donošenja posljednjeg rješenja“, navodi se u saopštenju.

Moguć ponovni pritvor

Dodaje se da su osumnjičeni upozoreni da im se može odrediti pritvor ukoliko prekrše obaveze nametnute ovim rješenjem.

Protiv rješenja dozvoljena je žalba krivičnom vijeću Suda, u roku od tri dana od dana prijema pismenog otpravka istog.

Iz Suda Bosne i Hercegovine navode da je Tužilaštvo u ponedjeljak podnijelo Sudu obrazložen prijedlog za ukidanje pritvora i određivanje mjera zabrane osumnjičenima Ranku Debevecu i Osmanu Mehmedagiću, a zbog postojanje osnovane sumnje da su počinili krivična djela.

Za Debeveca se navodi krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, krivotvorenje službene isprave, te krivično djelo iz člana 29. Zakona o ravnopravnosti spolova BiH, lažno predstavljanje, i primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu uticajem, dok za Mehmedagića stoji krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivotvorenje službene isprave.

Izvor: Agencije