Održana konstitutivna sjednica Skupštine Srbije

Početak današnje sjednice obilježili su zvižduci zastupnika dijela opozicije koji su nosili transparente na kojima je pisalo “Pokrali ste izbore”.

Sa današnje sjednice Skupštine Srbije (Nemanja Jovanović / Tanjug)

U Skupštini Srbije danas je potvrđen mandat svih 250 narodnih zastupnika, čime je konstituiran novi saziv Parlamenta, javlja agencija Tanjug i dodaje kako su zastupnici poslije potvrđivanja mandata položili zakletvu. Dio zastupnika je položio zakletvu u sali Narodne skupštine, dok su zastupnici koalicija NADA i “Srbija protiv nasilja” to učinili pred novinarima u holu.

Predsjedavajući i najstariji zastupnik sa liste “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” Stojan Radenović rekao je da se time današnji rad završava, a zastupnici će o nastavku sjednice biti obavešteni.

U nastavku konstitutivne sjednice trebaju biti izabrani predsjednik Narodne skupštine, potpredsjednici i generalni sekretar, te izaberu članovi radnih tijela i stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Narodna skupština je konstituirana potvrđivanjem dvije trećine mandata narodnih zastupnika pošto je prethodno verifikaciona komisija potvrdila mandate svih 250 zastupnika.

Zvižduci i transparenti

Početak današnje sjednice obilježili su zvižduci zastupnika dijela opozicije koji su nosili transparente na kojima je pisalo “Pokrali ste izbore” dok su zastupnici liste “Srbija ne sme da stane” sa galerije sale okačili transparent na kojem je pisalo “Dosovske lopuže, opet biste da pljačkate Srbiju, neće moći”.

U jednom momentu u skupštinsku salu je ušlo i osiguranje, navodi Tanjug.

Na izborima 17. decembra učestovalo je 18 izbornih lista, a mandate je osvojilo njih deset. Od ukupno 250 mandata, lista Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane osvojila je 129 mandata, lista Srbija protiv nasilja 65, Ivica Dačić – premijer Srbije 18, Nada za Srbiju 13, Mi glas iz naroda 13, SVM 6, Ujedinjeni za pravdu – Usame Zukorlić, Tomislav Žigmanov 2 mandata, SDA Sandžaka Suljeman Ugljanin 2 mandata, Politička borba Albanaca se nastavlja Šaip Kamberi 1 mandat, te Ruska stranka – Slobodan Nikolić 1 mandat.

Izvor: Agencije