Srbija službeno predala zahtjev za vanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a zbog Kosova

Ambasador Srbije u misiji pri UN-u Nemanja Stevanović uručio je u ponedjeljak zahtjev za sazivanje vanredne posebne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a misiji Gvajane, koja trenutno predsjeda tim tijelom UN-a.

Srbija je zatražila vanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a zbog situacije na Kosovu uslijed novih napetosti potaknutih odlukom Kosova da ukine srpski dinar (EPA)

Srbija je u ponedjeljak zatražila vanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a zbog situacije na Kosovu i novih napetosti potaknutih odlukom Kosova da u platnom prometu i trgovini ukine srpski dinar, što Beograd vidi kao protivzakonitu odluku i pokušaj potpunog etničkog čišćenja Srba s tog prostora.

Na Kosovu je od četvrtka stupila na snagu uredba Centralne kosovske banke (CBK) koja predviđa gotovinska plaćanja i platni promet isključivo u eurima što je pojačalo zabrinutost srpske zajednice jer plaće i penzije iz Srbije primaju u dinarima koje koriste za kupnju i prodaju, piše Hina.

Međunarodna zajednica je tražila ranije da Kosovo odgodi provođenje te odluke, uz obrazloženje kako postoji zabrinutost da bi mogla imati negativan utjecaj na kosovske Srbe.

Zabrinutost su službenim saopćenjima istaknuli State Department i Evropska unija ukazujući na posljedica koje bi odluka CBK-a o ukidanju dinara u platnom prometu mogla imati na svakodnevni život Srba na Kosovu, kojih desetine hiljada primaju dinarske plaće i penzije posredstvom trezora Srbije.

Washington pozvao na odgodu

Washington je pozvao Kosovo “da se momentalno odgodi primjena odluke, dok se ne ispune zadovoljavajuće procedure skladne evropskim standardima” i “dok se stanovništvo ne informira dovoljno o tome kako će se provoditi tranzicija”, uz duži prijelazni period.

Ambasador Srbije u misiji pri UN-u Nemanja Stevanović uručio je u ponedjeljak zahtjev za sazivanje vanredne posebne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a misiji Gvajane, koja trenutno predsjeda tim tijelom UN-a. U njemu je skrenuta pažnja Vijeću na aktualnu situaciju na Kosovu.

U zahtjevu Srbija među ostalim navodi da je “na teritoriju Kosova i Metohije, koji se – sukladno Povelji UN-a, drugim pravilima međunarodnog prava i Rezoluciji VS UN-a 1244 iz 1999. godine – nalazi u sastavu Republike Srbije, a na kojem je uspostavljena međunarodna uprava UN-a”, u toku “kulminacija dugotrajnih i dobro isplaniranih i sistemskih akcija” vodstva kosovskih Albanaca, “kojima se Srbi namjerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uvjetima”.

U pismu koje će mimo toga biti proslijeđeno i svim predstavnicima država članica Evropske unije i institucija EU-a, te predsjednicima i premijerima država članica Vijeća sigurnosti UN-a, uključujući Rusiju i Kinu, istaknuto je da je situacija “u oštroj suprotnosti s Poveljom UN-a i Rezolucijom 1244” i takve je prirode da zahtijeva održavanje posebne sjednice Vijeća.

Srbija navodi da posljednji čin kosovskih vlasti “predstavlja kontinuitet mjera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima” te da je krajnji cilj vlasti na Kosovu “potpuno etničko čišćenje i nestanak srpske populacije s tog prostora – što je trenutno u toku”.

Izvor: Agencije