WHO i UNICEF: Vakcinacija neophodna za zaštitu djece od velikog kašlja

Vakcine spašavaju živote, poručuju iz Svjetske zdravstvene organizacije i UNCIEF-a, ističući da je ‘svaka doza važna’.

U Srbiji je od 1. januara 2023. do 28. januara ove godine registrovano 1.595 slučajeva velikog kašlja (Reuters)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UNICEF poručili su da je hitna vakcinacija neophodna da bi se zaštitili životi djece od velikog kašlja.

U saopćenju podsjećaju da je Institut za javno zdravlje Srbije 31. januara ove godine prijavio četiri smrtna slučaja od velikog kašlja kod djece koja su bila suviše mala da bi bila potpuno vakcinisana, prenosi Tanjug.

Osim toga, u Srbiji je od 1. januara 2023. do 28. januara ove godine registrovano 1.595 slučajeva velikog kašlja.

Navodi se da će WHO i UNICEF podržati javnozdravstvene ustanove da nastave s jačanjem kapaciteta za nadzor i da dopru do svakog djeteta u Srbiji sa vakcinama primljenim na vrijeme koje spašavaju živote.

Dodaje se da je veliki kašalj zarazna bolest koja se obično manifestuje iscrpljujućim kašljem i koja može da pogodi svakoga, ali je najteža kod nevakcinisane djece, mlađe od godinu dana.

‘Vakcine spašavaju živote’

U prosjeku, svaka dvadeseta nevakcinisana beba koja se zarazi razvije teške komplikacije koje mogu dovesti i do smrti.

Adolescenti i odrasli se također mogu zaraziti, ali klinička manifestacija kod njih može biti blaža i stoga proći nedijagnostikovana i neliječena, što doprinosi cirkulaciji bakterije među stanovništvom.

“Težak oblik velikog kašlja se može spriječiti sigurnom i djelotvornom vakcinom koja je dostupna širom svijeta od pedesetih godina prošlog stoljeća i dio je nacionalnih programa redovne imunizacije od 1974. godine”, navode WHO i UNICEF u saopćenju.

Ističu da je od ključne važnosti da sve bebe dobiju ovu primarnu seriju kombinovane vakcine protiv velikog kašlja (koja se u Srbiji daje kao dio petovalentne vakcine), odnosno ukupno tri doze vakcine do navršenih 6 mjeseci života, kako bi bile zaštićene u periodu kada su najranjivije.

Napominju da je revakcinacija protiv velikog kašlja u drugoj godini života i prije polaska u školu važna je za jačanje imuniteta i sprečavanje širenja velikog kašlja u zajednici.

“Vakcine spašavaju živote. Nemojte odgađati. Svaka doza je važna”, poručuju iz WHO-a i UNCIEF-a.

Izvor: Agencije