Sarajevo danas grad sa najzagađenijim zrakom u svijetu

Sarajevo je imalo indeks zagađenja 229, što se smatra “veoma nezdravim”.

Na zagađenje zraka od čestičnih materija najviše utječe neefikasna upotreba energije (Reuters)

Sarajevo je u petak bilo grad sa najzagađenijim zrakom u svijetu, pokazuju podaci specijalizovane internet stranice IQAir, javlja Anadolija.

Bosanskohercegovačka prijestolnica u 11:40 sati je imala indeks zagađenja 229, što se smatra “veoma nezdravim”.

Na listi najzagađenijih gradova iza Sarajeva nalaze se indijski New Delhi, Akra u Gani, ruski Krasnojarsk, dok je peto na listi Skoplje, glavni grad Sjeverne Makedonije, u kojem je indeks zagađenja iznosio 167, te je ovaj grad u kategoriji „nezdravih“.

Iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo saopšteno je da su zbog zagađenja zraka, u Kantonu Sarajevo još uvijek na snazi interventne mjere iz epizode Upozorenje.

Vjetar donosi poboljšanje

„Koncentracije zagađujućih PM10 čestica, danas i proteklih dana, na svim mjernim mjestima u Kantonu se kreću iznad graničnih vrijednosti za proglašenje Upozorenja od 90 mikrograma čestica po metru kubnom zraka“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se danas u poslijepodnevnim satima očekuje poboljšanje kvaliteta zraka, usljed pojačanog vjetra sjevernog smjera koji će dovesti do djelimičnog čišćenja kotlinskih dijelova Kantona Sarajevo.

„Međutim, prognozirana inverzija u večernjim satima kao i tokom narednih dana, uz slab vjetar, pogodovat će ponovnoj akumulaciji zagađujućih materija u zraku, kao i dnevnim oscilacijama koncentracija PM10 u kotlinskim dijelovima, uz maksimume vrijednosti tokom popodnevnih i večernjih sati. Na osnovu ovakve vremenske prognoze i stanja kvaliteta zraka, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor nad primjenom Plana interventnih mjera u KS je dalo preporuku za zadržavanje epizode Upozorenja iz Plana interventnih mjera“, navodi se u saopštenju.

Izvor: Agencije