Apelacioni sud oslobodio osuđene za ubistvo Slavka Ćuruvije

Drugostepeni sud preinačio je prvostepenu presudu kojom su Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak bili osuđeni na kazne zatvora i pravosnažno ih oslobodio.

Ćuruvija je praćen sve do ubistva, a naročito intenzivno je praćeno njegovo kretanje 10. i 11. aprila 1999. godine, kada je, prema optužnici, on likvidiran u haustoru zgrade u Svetogorskoj ulici, gdje je živio (Al Jazeera/Arhiva)

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio četvoricu nekadašnjih radnika Državne bezbednosti (DB) od optužbi za učešće u ubistvu novinara i vlasnika Dnevnog Telegrafa Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Drugostepeni sud preinačio je prvostepenu presudu kojom su Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak bili osuđeni na kazne zatvora i pravosnažno ih oslobodio, objavljeno je na internetskoj stranici suda.

Drugom prvostepenom presudom Specijalnog suda zbog poticanja na ubistvo su na iste kazne od po 30 godina zatvora osuđeni tadašnji šefa DB-a Radomir Marković i šefa beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, dok su kao saizvršioci u ubistvu na po 20 godina zatvora osuđeni bivši operativac beogradskog centra Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak, koji je u bjekstvu, pa mu je presuda izrečena u odsustvu.

Uvođenje NN lica

Podsjetimo, 6. marta 2023. godine je Vijeće Apelacijskog suda u Beogradu počelo glavni pretres, nakon kojeg se čekala konačna, pravomoćna presuda u postupku za ubistvo Slavka Ćuruvije.

Apelacioni sud je naveo da prvostepeni sud nije postupio u svemu po primjedbama datim u prethodnom rješenju Apelacionog suda kojim je ukinuta ranija presuda, uslijed čega je učinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka, a što je utjecalo i na pravilno utvrđenje činjeničnog stanja.

Prvu prvostepenu presudu, kojom su bili osuđeni na iste kazne zatvora, ukinuo je Apelacioni sud i naredio da se ponovi suđenje, zbog prekoračenja optužnice uvođenjem u slučaj NN lica, koje se ne pominje u optužnici.

U optužnici se tvrdi da je Ćuruviju ubio Kurak, a da mu je saučesnik bio Romić, koji je, navodno, drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu. Njih su na to, prema optužnici, podstakli Marković i Radonjić.

Intenzivno praćenje

Tužilaštvo tvrdi da je motiv za ubistvo bilo Ćuruvijino istupanje u domaćoj i stranoj javnosti, kao i njegova kritika tadašnjeg predsjednika Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Slobodana Miloševića i njegove supruge Mirjane Marković.

Ćuruvija je praćen sve do ubistva, a naročito intenzivno je praćeno njegovo kretanje 10. i 11. aprila 1999. godine, kada je, prema optužnici, likvidiran u haustoru zgrade u Svetogorskoj ulici, gdje je živio.

Ubijen je između 16:39 i 16:45 sati, dok je s njim u društvu bila njegova prijateljica i očevidac ubistva Branka Prpa u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gdje su se nalazile prostorije marketinške službe Dnevnog telegrafa.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada