EU: Novih 6,4 miliona eura za jačanje bosanskohercegovačke granice

U Bosni i Hercegovini je u prošloj godini došlo do porasta broja migranata, a najviše ih je iz Afganistana, Bangladeša, Pakistana i Maroka.

Odluka je donesena zbog značajnog porasta broja dolazaka u BiH posljednjih godina, koje su opteretile sposobnost zemlje da se efikasno nosi s migracijskim tokovima i upravljanjem granicom (IOM/Fena)

Evropska unija je najavila početak projekta kojim će osigurati dodatnih 6,4 miliona eura za jačanje upravljanja granicama i migracijama u Bosni i Hercegovini.

EU kaže da je odluka donesena zbog značajnog porasta broja migrantskih ulazaka u Bosnu i Hercegovinu posljednjih godina, što je opteretilo sposobnost zemlje da se efikasno nosi sa migracijskim tokovima i upravljanjem granicom, prenosi Fena.

“Od 2017. godine, broj migranata koji prolaze kroz Bosnu i Hercegovinu povećao se 1,6 puta, uz kontinuirani porast u 2022. i 2023. godini. Ta realnost naglašava hitnu potrebu za poboljšanim strategijama upravljanja kako bi se odgovorilo na izazove s kojima se BiH suočava”, navodi se u saopćenju Međunarodne organizacije za migrante (IOM).

“Osim pružanja potrebne tehničke opreme u većoj razmjeri, projekat će biti fokusiran i na poboljšanje kapaciteta osoblja za upravljanje granicom, omogućivši da vještine korisnika odgovaraju tehničkoj opremi i organizacijskim potrebama”, navodi se u saopćenju Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

“Podrška EU-a kroz ovaj projekat pokazuje njenu kontinuiranu predanost i jačanje partnerstva s Bosnom i Hercegovinom u rješavanju izazova migracija i upravljanja granicama u zemlji”, dodaju.

Porast broja migranata

U Bosni i Hercegovini je u prošloj godini došlo do porasta broja migranata, a najviše ih je iz Afganistana, Bangladeša, Pakistana i Maroka.

Migranti u BiH ulaze na istočnoj granici sa Srbijom ili preko granice s Crnom Gorom.

Iako IOM ističe da se od 2018. godine ulažu napori kako bi se poboljšao kapacitet za upravljanje granicama i migracijama, i dalje postoje izazovi zbog ograničenih tehničkih kapaciteta i saradnje među različitim agencijama i organizacijama.

Projekat u Bosni i Hercegovini će provoditi Međunarodna organizacija za migracije u saradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH. Bit će usklađen s Akcionim planom Evropske unije za Zapadni Balkan i relevantnim strategijama u zemlji.

Izvor: Agencije