Roditelji dječaka koji je počinio masakr u školi u Beogradu negirali krivicu

Sudija je usvojio prijedlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da javnost isključi sa suđenja zbog zaštite prava i interesa svih maloljetnih oštećenih u ovom postupku.

U Višem sudu u Beogradu počelo je suđenje ocu i majci 13-godišnjeg učenika koji je 3. maja prošle godine u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” ubio devetero školskih kolega i zaštitara, u tragediji nezapamćenoj u novijoj historiji Srbije.

Vladimir i Miljana Kecmanović negirali su krivicu na suđenju u Višem sudu u Beogradu, saznaje Tanjug.

Sudija je usvojio prijedlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da javnost isključi sa suđenja zbog zaštite prava i interesa svih maloljetnih oštećenih u ovom postupku.

Kako su advokati potvrdili novinarima ispred suda, na današnjem suđenju je pročitana optužnica, a zatim su održana uvodna izlaganja odbrane i tužilaštva.

Optuženi su se kratko izjasnili o krivici, a sutra će detaljno iznositi odbranu.

Osim Vladimira i Miljane Kecmanović, optužene su još dvije osobe iz streljane u koju je otac dovodio maloljetnog sina.

Za šta se terete roditelji dječaka?

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu je predloženo da sud oca Vladimira Kecmanovića osudi na kaznu zatvora od 12 godina, a majku Miljanu Kecmanović na dvije i pol godine. Za vlasnika i instruktora u streljačkom klubu predloženo je po tri godine zatvora, podsjeća Hina.

Vladimir Kecmanović se optužnicom tereti za krivično djelo – teška djela protiv opće sigurnosti, jer je svog 13-godišnjeg sina obučavao da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, vodio ga u streljanu, što nije primjereno dječakovom uzrastu, kao i to da oružje nije čuvao na sigurnom mjestu kako je predviđeno zakonom.

Više javno tužilaštvo neposredno je optužilo i majku dječaka Miljanu Kecmanović zbog krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja, držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.

Protiv oca i majke vode se i dva parnična postupka po tužbama članova porodice ubijenih i to za naknadu nematerijalne štete usljed smrti bliske osobe.

Zločin potakao masovne proteste

Tragedija u školi “Vladislav Ribnikar”, nezapamćena u novijoj historiji Srbije, potaknula je val građanskih protesta, a deseci hiljada ljudi idućih su mjeseci na ulicama Beograda i gradova širom Srbije tražili da se obuzda nasilje u javnom prostoru, politici i medijima.

Zahtijevane su i ostavke čelnika policije, državne i sigurnosne službe (BIA) te ukidanje reality show programa u medijima bliskim vlasti, ali tim zahtjevima nije udovoljeno.

Istovremeno, vlast je proevropsku opoziciju koja je pozvala na proteste optužila da “lešinari”.

Roditelji djece iz škole “Vladislav Ribnikar” nedavno su ponovno sivom i simbolično crvenom bojom prefarbali natpis “škola” na ulici ispred zgrade, nakon više uzaludnih zahtjeva upućenih državnim institicijama da ta škola postane memorijalni centar.

Izvor: Agencije