‘NATO snažno podržava suverenitet i granice BiH’

Ambasadori NATO-a posjetit će Sarajevo sljedeće sedmice što je snažna podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, rekao je generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg je naglasio kritičnu ulogu Crne Gore u osiguranju stabilnosti na Zapadnom Balkanu, rekao je Stoltenberg (Reuters)

NATO smatra da je sigurnosna situacija na Zapadnom Balkanu i dalje veoma krhka, izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg ističući da na Kosovu i u Bosni i Hercegovini postoji potencijal za tenzije.

Stoltenberg je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Crne Gore Milojkom Spajićem u sjedištu Alijanse u Briselu ponovio zabrinutost zbog porasta tenzija i nasilja tokom prošle godine na sjeveru Kosova, prenosi Beta, pozivajući se na RFE.

Osudio je prošlogodišnje nasilje na Kosovu i ukazao na brzi odgovor NATO-a koji je “rasporedio dodatnih 1.000 vojnika i oklopna vozila”, prema saopćenju na portalu Alijanse.

NATO je povećao prisustvo na Kosovu sa hiljadu dodatnih vojnika od napada naoružane grupe Srba na kosovsku policiju kod sela Banjska na sjeveru Kosova 24. septembra prošle godine.

Stoltenberg je naglasio da je NATO “posvećen osiguranju da KFOR nastavi ispunjavati svoj mandat UN-a”.

NATO prati situaciju u BiH

Stoltenberg je također potvrdio da NATO nastavlja procjenjivati potrebu za daljnjim prilagođavanjem prisutnosti i u Bosni i Hercegovini.

“Poruka je da se sve strane treba suzdržati od zapaljive retorike, te da se moraju poštovati teritorijalni integritet i međunarodno priznate granice Bosne i Hercegovine. Blisko smo sarađivali sa Evropskom unijom, i u BiH, a sada zapravo radimo zajedno na terenu. Ali također podržavamo naše vojno prisustvo i na Kosovu. Dijalog u kojem posreduje EU, jedini je način da se pronađe trajno rešenje”, izjavio je generalni sekretar NATO-a.

Dodao je da će ambasadori NATO-a posjetiti Sarajevo sljedeće sedmice, rekavši da je to “demonstracija snažne podrške za suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine”.

Stoltenberg je naglasio kritičnu ulogu Crne Gore u osiguranju stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Pozdravio je čvrstu posvećenost crnogorskog premijera reformama kao i crnogorskom putu ka euroatlantskim integracijama, prema saopćenju NATO-a.

Izvor: Agencije