IQAir: Sarajevo jutros najzagađeniji grad u Evropi

Prema njihovim podacima, koncentracija jako štetnih čestica promjera do 2,5 mikrometra u zraku Sarajeva je 44 puta veća od dozvoljenih.

Smog prekriva Sarajevo: Glavni grad BiH svake zime ima velike probleme sa zagađenjem zraka (Reuters)

Prema mjerenjima specijaliziranog švicarskog portala IQAir, jutros je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine Sarajevu “jako nezdrava” kvaliteta zraka.

U 7:15 je ova internetska stranica objavila kako je indeks kvalitete zraka (AQI) u bh. prijestolnici iznosio 272 što je daleko više od granica “zdravog”, prema Švicarcima.

Prema njihovim podacima, koncentracija jako štetnih čestica promjera do 2,5 mikrometra u zraku Sarajeva je 44 puta veća od dozvoljenih.

Prema posljednjim podacima, sitne čestice (PM2.5) ‘odgovorne’ su za približno četiri miliona smrtnih slučajeva u svijetu od kardiopulmonalnih bolesti kao što su bolesti srca, respiratorne infekcije, hronične plućne bolesti, karcinomi, prijevremeni porodi…

Skoplje, Beograd, Sofija

Tako je i jutros Sarajevo bilo u društvu najzagađenijih gradova svijeta kao što su indijski Delhi i Kalkuta, Daka u Bangladešu, pakistanski Karači i Lahore.

U Evropi, tek blizu 20. mjesta su bile također balkanske prijestolnice – makedonsko Skoplje, bugarska Sofija i glavni grad Srbije Beograd.

Švicarski IQAir ima više od 10.000 mjernih stanica i prikazuje kvalitet zraka širom svijeta.

U toku zimske sezone u Sarajevu i pojedinim gradovima u Bosne i Hercegovine gotovo svakodnevno dolazi do prekoračenja dozvoljene koncentracije lebdećih čestica.

Kao najveći uzročnici zagađenja navode se industrijska postrojenja, saobraćaj, spaljivanje otpada te individualna ložišta.

Izvor: Al Jazeera i agencije