SAD: Izmjene načina biranja članova Predsjedništva BiH nisu moguće bez promjene Ustava

Čelnik HDZ BiH Dragan Čović ranije je predstavio prijedlog izmjena Izbornog zakona tvrdeći da bi te izmjene mogle dobiti podršku u državnom parlamentu.

Bez provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava, BiH ne može računati na pridruživanje Evropskoj uniji, saopćila je američka ambasada u BiH (Armin Durgut / PIXSELL)

Izmjene načina izbora članova Predsjedništva BiH nisu moguće bez promjene Ustava te zemlje a to je i preduvjet provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) kojima su utvrđene diskriminacije građana te zemlje u izbornom procesu, upozorili su u ponedjeljak iz ambasade SAD-a u Sarajevu.

U objavi na društvenoj mreži X iz američke su ambasade reagirali nakon što je čelnik HDZ BiH Dragan Čović ranije tokom dana u Mostaru predstavio prijedlog izmjena Izbornog zakona tvrdeći da bi te izmjene mogle dobiti podršku u državnom parlamentu jer to podržavaju i druge stranke – članice vladajuće koalicije.

Čović je kazao kako zbog činjenice da ne postoji dvotrećinska većina u državnom parlamentu koja bi podržala izmjene Ustava izborna pravila moraju biti promijenjena izmjenama Izbornog zakona a one bi uključivale i novi način biranja člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata.

Pojasnio je kako bi te izmjene značile da hrvatski član Predsjedništva BiH mora dobiti većinu glasova iz onih kantona u Federaciji BiH u kojima su Hrvati većina.

Kazao je kako se pravila koja se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka i Srba ne bi mijenjala.

Problem izbornog sistema BiH

Iz ambasade SAD-a upozorili su kako time ne bi bio riješen temeljeni problem u izbornom sistemu a smatraju kako je to provedba presuda Evropskog suda za ljudska prava po kojima su vlasti u BiH dobile obavezu osigurati pravo svakom građaninu da se glasa, kandidira se i bude biran bez obzira na svoju nacionalnu pripadnost i mjesto prebivališta.

Prva takva presuda u slučaju Sejdić-Finci koja se odnosi na diskriminaciju pripadnika nacionalnih manjina donesena je 2009. godine i nikada nije provedena a posljednja iz augusta 2023. po tužbi Slaven Kovačevića glasi kako svim građanima BiH mora biti osigurano isto pravo biranja članova državnog vrha bez obzira na nacionalnost i mjesto stanovanja.

Bez provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava, saopćili su iz ambasade SAD-a, BiH ne može računati na pridruživanje Evropskoj uniji.

“SAD snažno podržava napore političkih lidera u zemlji da postignu kompromise nužne za izmjenu ustava BiH u vezi s Predsjedništvom na način koji ga dovodi u sklad sa presudama ECHR-a. No izmjenama Izbornog zakona BiH to nije moguće učiniti. Potrebni su ustavni amandmani”, stajalište je američke ambasade.

Za izmjenu Ustava vladajuća koalicija u BiH treba i podršku opozicionih zastupnika u Parlamentu BiH za što sada nema političke volje.

Izvor: Agencije