Tužilaštvo BiH traži produženje pritvora za Mehmedagića i Debevca

Tužilaštvo je utvrdilo kako je Debevec u komunikaciji iz pritvora naredio svojoj sekretarici da ukloni sve dokaze s nalozima za tajno praćenje telefona sudaca.

Suspendirani predsjednik Suda Bosne i Hercegovine, Ranko Debevec, (prvi s desna) tokom dovođenja u Tužilaštvo BiH u Sarajevu 19. decembra 2023. (Armin Durgut / PIXSELL)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora za bivšeg šefa Obavještajne agencije BiH Osmana Mehmedagića i suspendiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca jer je utvrdilo da je nakon hapšenja po nalogu Debevca u sudu uništeno 60-ak naloga za prisluškivanje dvojice sudija.

Mehmedagić i Debevec uhapšeni su sredinom decembra pod optužbom da su nezakonito izdavali naloge za praćenje dvojice sudija koji su sudjelovali u procesu pred Sudom BiH, kako bi od krivičnog progona zaštitili jednog političara čije ime nije otkriveno.

Dio dokumentacije u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH (OSA) uništen je još 2022, a u Sudu BiH je nakon njihovog hapšenja uništeno 60 naloga za praćenje sudija. To je otkriveno nakon što je kod, u međuvremenu suspendiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, pronađen mobitel kojeg je pokušala iz pritvora tajno iznijeti advokatica Vasvija Vidović.

Tužilaštvo je utvrdilo kako je Debevec u komunikaciji iz pritvora naredio svojoj sekretarici da ukloni sve dokaze s nalozima za tajno praćenje telefona sudija, prenosi Hina.

“Svjedoci su potvrdili da je u Sudu BiH bez evidentiranja izdato blizu 60 naloga za provođenje mjera prisluškivanja. Nalozi su zatim, prema nalogu predsjednika Suda BiH, uništeni. Nijedan od tih naloga nije u posjedu Suda”, rekla je državna tužiteljica Bojana Jolović obrazlažući zahtjev za produženje pritvora dvojici bivših dužnosnika.

‘Nezakoniti nalozi’

Pojasnila je kako je sekretarica Debevca iz Suda iznijela knjigu s nalozima za tajno praćenje i snimanje te je uništila.

“Radimo analizu svega što se nalazi u evidencijama, što se nalazi u tih 60 naloga i zašto su uništeni. Nemamo logično objašnjenje osim da se radi o nezakonitim nalozima”, rekla je.

Zbog toga je zatražila da se produži pritvor za suspendiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, ali i nekadašnjeg šefa OSA-e Osmana Mehmedagića tvrdeći da postoji opasnost da bi sa slobode mogli utjecati na svjedoke i sudjelovati u skrivanju dokaza.

Dodala je kako je Mehmedagića u zatvorskoj jedinici nedavno nezakonito posjetio i jedan stražar koji za to nije imao dopuštenje, te se sada provodi istraga o čemu su oni razgovarali.

Odbrana je zatražila da se Mehmedagića i Debeveca pusti na slobodu uz zaštitne mjere. Sud BiH će odluku o pritvoru za nekadašnjeg predsjednika Suda BiH i OSA-e donijeti u sljedećih 48 sati.

Izvor: Al Jazeera i agencije