Nerazriješena smrt Olivera Ivanovića

Oliver Ivanović je bio jedan od rijetkih srpskih političara sa Kosova koji je krtikovao vlast u Beogradu.

Na današnji dan prije šest godina u sjevernom dijelu Mitrovice ubijen je jedan od političkih čelnika Srba sa Kosova Oliver Ivanović.

Počinioci ubistva Ivanovića, predsjednika građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda”, i jednog od opozicionih lidera kosovskih Srba, još nisu otkriveni.

Na mjestu gdje je ubijen, ispred sjedišta stranke u Mitrovici, članovi porodice, prijatelji, građani, članovi nekadašnje Ivanovićeve stranke, ali i opozicioni zastupnici u Skupštini Srbije odali su počast.

Svi oni ukazali su na važnost rasvetljavanja ovog slučaja.

“U ime porodice Olivera Ivanovića, njegove supruge Marine, sinova i njegove ostale rodbine zahvaljujem se svima što ste došli da obeležimo šest godina od ubistva Olivera Ivanovića, da podsetimo da ga nismo zaboravili i da podsetimo koliko nam sada fali kada Srbi na Kosovu preživljavaju najgore trenutke”, rekao je Dejan Nedeljković.

“Tu tragediju čini većom da se istraga i ceo postupak otkrivanja pozadine nalogodavaca, organizatora, ispiratora i neposrednih izvršilaca obavlja traljavo. Imamo povremeno utisak da smisao toga nije da se otkrije neposredni izvršioc, nalogodavci i organizatori, nego da se cela stvar zataška”, kaže Borislav Novaković iz Koalicije “Srbija protiv nasilja”.

Sudski proces u Prištini

Iako su nakon ubistva sprovedene istrage i na Kosovu i u Srbiji, trenutno se odvija samo sudski proces u Prištini.

Suđenje nije u vezi za sam čin ubistva već za pomaganje, pa je u ovom procesu optuženo šest osoba, među kojima i Silvana Arsović, nekadašnja sekretarica Olivera Ivanovića.

Tužilaštvo je krajem decembra prošle godine podiglo još jednu optužnicu, i to protiv osobe inicija M.M. zbog, kako su naveli iz tužilaštva, više krivičnih djela u slučaju ubistva Ivanovića. Optužnica za ovaj slučaj izmijenjena je tri puta u roku od tri godine, ali osim što su se optuženi dva puta izjasnili da nisu krivi, sudski proces nije dalje odmakao.

Kosovsko tužilaštvo je kao organizatore kriminalne grupe, koja ima veze s ubistvom Ivanovića, optužilo Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića.

Njih dvojica nisu dostupni kosovskim organima, pa se protiv njih ne vodi nikakav sudski proces.

Izvor: Al Jazeera