Vučić: Vojska Srbije neće ući na Kosovo, povući ćemo snage iz tog područja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da nema namjeru da naredi vojsci da pređe granicu sa Kosovom, nakon poziva SAD-a i EU da Srbija obustavi vojne aktivnosti.

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države pozvale su Srbiju da obustavi vojne aktivnosti u blizini granice s Kosovom, dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da nema namjeru da naredi vojsci da pređe granicu sa Kosovom, dodavši da će povući snage iz tog područja.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je da je EU veoma zbrinuta jačanjem prisustva Vojske Srbije pored granice sa Kosovom, prenosi Anadolija.

“Nema mjesta na evropskom kontinentu za jačanje naoružanja i bezbjednosnih snaga. Snage treba da se povuku”, izjavio je Borrell.

Šef EU diplomatije je kazao da EU sa svojim partnerima i saveznicima razgovara o trenutnoj situaciji na sjeveru Kosova, koja prije svega zahtjeva deeskalaciju i stabilizaciju bezbjednosne situacije.

“Prošlonedjeljno otkrivanje oružja i vojne opreme je veoma ozbiljno”, naveo je Borrell.

Borell očekuje da će odgovorni za napad 24. septembra biti kažnjeni i da će se Kosovo i Srbija vratiti dijalogu.

“Moramo se vratiti na situaciju u kojoj strane razgovaraju i da se vratimo dijalogu uz posredovanje EU koji je jedina platforma za normalizaciju odnosa” Srbije i Kosova, zaključio je Borrell.

Poziv SAD-a Srbiji da povuče snage

Poziv Srbiji da povuče vojsku, artiljeriju i tenkove uputile su i Sjedinjene Američke Države.

Iz Bijele kuće su poručili da prate velike pokrete vojske Srbije prema granici s Kosovom, uključujući gomilanje napredne artiljerije i tenkova.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima kako će biti povećana brojnost mirovnih snaga na Kosovu kroz jedinice NATO-a zbog porasta tenzija.

Kirby je dodao kako je primijećeno razmještanje napredne artiljerije i tenkova.

Također, pomoćnik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država za pitanja nacionalne sigurnosti Jake Sullivan razgovarao je telefonom s premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Sullivan je izrazio zabrinutost zbog srpske vojne mobilizacije u blizini granice s Kosovom.

Ukazao je na nedavne odluke NATO-a da ojača prisutnost i aktivnost NATO-ovih snaga na Kosovu (KFOR), posebno na sjeveru Kosova, i naglasio spremnost SAD-a da radi sa saveznicima kako bi osigurali da KFOR i dalje ima odgovarajuće resurse za ispunjavanje svoje misije.

Osim toga, Sullivan i premijer Kurti razgovarali su o dijalogu između Kosova i Srbije uz posredovanje Evropske unije, za koji je Sullivan naglasio da je jedino dugoročno rješenje za osiguranje stabilnosti na cijelom Kosovu.

Njemačka: Izbjeći dalju eskalaciju

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je u subotu da se mora izbjeći dalja eskalacija između Srbije i Kosova.

“Mora se izbjeći dalja eskalacija između Srbije i Kosova. Važno je da Srbija bez odlaganja smanji svoje trupe na granici sa Kosovom”, navodi se u objavi na društvenoj mreži X (Twitter).

Kako se dodaje, Njemačka je, zajedno sa partnerima, u direktnom kontaktu sa uključenim stranama. “Politički proces treba hitno da se nastavi”, poručili su iz njemačkog ministarstva vanjskih poslova.

Vučić tvrdi da nema namjeru slati vojsku preko granice

Predsjednik Srbije je u razgovoru s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u petak negirao informacije o pokretu vojske prema Kosovu.

Vučić je danas poručio da nema namjeru da naredi vojsci da pređe granicu sa Kosovom, dodavši da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je riječ o želji Srbije da postane članica Evropske unije.

“Zašto bi ovo bilo od koristi za Beograd? Koja bi bila ideja? Da uništimo svoju poziciju koju smo gradili godinu dana? Uništiti to za jedan dan? Srbija ne želi rat”, naveo je Vučić u izjavi za Financial Times.

Vučić je dodao da su upozorenja Washingtona nesrazmjerna, jer se broj pripadnika srpskih snaga na terenu smanjuje.

“Prošle godine smo imali 14.000 ljudi u blizini administrativne linije, danas imamo 7.500 i to ćemo smanjiti na 4.000”, naveo je Vučić.

Poručio je da je “čista laž” da Srbija šalje vojsku na granicu.

“Srbija od toga ne bi imala koristi jer bi to ugrozilo njenu poziciju u pregovorima sa Prištinom pod pokroviteljstvom Evropske unije”, naveo je Vučić u izjavi za FT.

Izvor: Agencije