Završen mostarski sastanak: Moguće napraviti korak naprijed na evropskom putu

Na sastanku koalicijskih partnera održanom u Mostaru razgovaralo se i o Ministarstvu vanjskih poslova BiH i nastupu predstavnika BiH u međunarodnim institucijama.

Na koordinacijskom sastanku u Domu HDZ-a BiH u Mostaru učestvovali su predstavnici HDZ-a BiH, SNSD-a i stranake Trojke (SDP-a BiH, Naša stranka i Narod i pravda) (Fena)

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako su se učesnici današnjeg sastanka koalicijskih partnera u Mostaru složili kako je moguće napraviti korak naprijed na evropskom putu Bosne i Hercegovine, javlja Fena.

„Uz sve probleme koje imamo složili smo se da pomaka naprijed treba biti i da ga možemo napraviti u vremenu kada će se donositi konačna ocjena o napretku BiH od evropskih institucija“, kazao je Čović na konferenciji za novinare.

Na sastanku koalicijskih partnera održanom u Mostaru razgovaralo se i o Ministarstvu vanjskih poslova BiH i nastupu predstavnika BiH u međunarodnim institucijama.

„Zadnji nastup je bio u Ujedinjenim narodima gdje jedan ili drugi bošnjački član Predsjedništva BiH izađe i predstavlja samo sebe i nikoga više, duboko vrijeđa institucije BiH i krši Dejtonski mirovni sporazum i sam Ustav BiH. Želimo to urediti izmjenama zakona koje su već u proceduru u Parlamentu, na način da ga tako postavimo da više niko ne može izlaziti samoinicijativno i iznositi stajališta u ime BiH. Privatno, naravno, to svako može raditi“, dodao je Čović.

Traženje kompromisnih rješenja

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić kazao je kako je često na udaru kritika zbog njegovog zalaganja za iznalaženje kompromisa i traženje rješenja.

Međutim, dodao je, zahvaljujući takvoj politici napravljeni su određeni iskoraci i određena rješenja, iako još postoje različite poglede oko nekih pitanja.

„Želja nam je da probamo ispuniti što je moguće više uvjeta na putu prema Evropskoj uniji kako bismo onda od Evropske unije zatražili da oni ispoštuju svoje obećanje koje imaju prema nama. Cijela BiH tada će imati priliku da više participira u pretpristupnim fondovima, a čak imamo obećanje značajnog dijela naših prijatelja iz EU da će insistirati da se otvore pregovori o članstvu BiH u EU“, kazao je Nikšić.

Dodik za sve ili ništa

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik poručio je nakon sastanka da je ili sve dogovoreno u paketu ili ništa nije dogovoreno.

“Mi smo poredali zakone, izborni zakon odnosi se na pozicioniranje Centralne izborne komisije. Centralna izborna komisija je veoma sumnjivo izabrana, nije u skladu sa zakonom, nije se poštovao zakon, da bi se promijenila mora se izmijeniti zakon do nove godine, na tom pitanju radimo oko izmjena Izbornog zakona i ne potežemo druga pitanja”, kazao je Dodik.

Kada je u pitanju Sud BiH, on je poručio kako već godinama upozorava da Sud ni Tužilaštvo nemaju osnov.

“Smatramo da trebamo pristupiti novom odlučivanju tome. Imamo neki dogovor da treba da se formira Apelaciono vijeće. HDZ smatra da to nije sporno, bošnjačka strana misli da ima nekih problema oko toga“, rekao je Dodik.

Ubrzanje evropskog puta

Na koordinacijskom sastanku u Domu HDZ-a BiH u Mostaru učestvovali su predstavnici HDZ-a BiH, SNSD-a i stranake Trojke (SDP-a BiH, Naša stranka i Narod i pravda), prenosi Fena.

Uoči sastanka predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da će na dnevnom redu sastanka biti svi zakoni iz paketa od 14 uvjeta za približavanje Evropskoj uniji i „sve što treba uraditi kako bi izvještaj EK o napretku BiH bio pozitivan“.

„Naravno, tu ulazi i Izborni zakon. Moguće je da danas jedan dio Izbornog zakona bude raspravljen i usvojen, napravit ćemo dinamiku radnih tijela koja su već definirana, kako bi što prije došli do nekih rješenja, a naš cilj je da idu ona preko Vijeća ministara“, otkrio je predsjednik HDZ-a BiH.

Premijer FBiH Nermin Nikšić kazao je jučer u Mostaru da se na sastanku isplati pomučiti i tražiti kompromis, jer će od toga imati koristi svi građani BiH.

„Iskreno se nadam da ćemo krenuti u realizaciju onoga što smo dogovorili. Mi u ime Trojke i sada, kao što smo i dosad, na sastanak dolazimo spremni da razgovaramo“, kazao je Nikšić.

Rješavanje otvorenih pitanja

Dodao je da su spremni tražiti rješenja oko svih otvorenih pitanja, kao i na kompromise, bez da njih ili oni nekoga ucjenjuju.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je naglasio da će epicentar svih razgovora biti Ustavni sud i Izborni zakon.

„Mislim da se nećemo moći kretati dalje dok ta dva pitanje ne riješimo. To nije nikakva prijetnja, ali se ne može događati da se samo jednima rješava problem, a drugi da se ignoriraju“, kazao je on.

Dodik je kazao kako će predložiti da se u Parlamentu BiH donese deklaracija o suverenosti BiH.

„To bi značilo da nema visokog predstavnika, stranih sudija u Ustavnom sudu… Ako nećete, onda priznajte da ste poltroni i podanici“, poručio je Dodik.

Izvor: Agencije