Njemačka obustavlja milionske projekte u Republici Srpskoj zbog ‘secesionističke politike’

Vlada Njemačke odlučila je dopustiti da u entitetu Republika Srpska isteknu četiri infrastrukturna projekta, vrijedna 105 miliona eura, ‘zbog nastavka secesionističke politike tog entiteta i Dodika’.

Riječ je o projektima rehabilitacije hidroelektrane Trebinje, faza III i IV, vjetroparka Hrgud, te zbrinjavanja otpadnih voda u Gradišci (Reuters)

Vlada Njemačke odlučila je dopustiti da u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska isteknu četiri infrastrukturna projekta ukupne vrijednosti od 105 miliona eura i da se na taj način sukcesivno okončaju, saopćeno je danas iz Ambasade Njemačke u Sarajevu.

„Pozadina toga je nastavak secesionističke politike Republike Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika. O ovoj odluci obaviješteni su Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i projektni partneri. Riječ je o projektima rehabilitacije hidroelektrane Trebinje, faza III i IV, vjetroparka Hrgud, te zbrinjavanja otpadnih voda u Gradišci. Posljednji pomenuti projekat je predmet saradnje sa Švajcarskom Konfederacijom“, navodi se u saopćenju.

Dodaju kako je njemačka Vlada u aprilu 2022. godine, reagiravši na odluke Narodne skupštine RS-a od decembra 2021. godine o vraćanju nadležnosti i stvaranju vlastitih institucija s ciljem slabljenja države BiH, isprva privremeno planirala zaustaviti četiri infrastrukturna projekta.

Očuvanje mira temeljni zahtjev

„Međutim, nije došlo do povlačenja secesionističkih mjera koje je tražila Njemačka vlada. Umjesto toga, predsjednik i Vlada RS nastavili su s eskalacijom političke krize. Savezna vlada Njemačke je stoga sada donijela odluku da neće ponovo pokretati obustavljene projekte. Projekti će sukcesivno biti okončani u skladu s ugovorom“, ističe se u saopćenju ambasade.

Iz diplomatskog predstavništva Njemačke u BiH kažu kako se ova odluka eksplicitno ne odnosi na ostale projekte njemačke razvojne saradnje koji se realiziraju na nivou BiH ili regije Zapadnog Balkana, a time uključuju i RS, kao ni na saradnju s civilnim društvom.

„Njemačka Vlada podržava približavanje BiH Evropskoj uniji. Njemačka je spremna dalje intenzivirati saradnju s BiH, kako u (bh. entitetu) Federaciji tako i u RS. Temeljni zahtjev je, međutim, očuvanje mira, vladavine prava i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine“, zaključuje se u saopćenju Ambasade Njemačke u BiH.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada