Građani u Jablanici poručili: Ne nasilju nad ženama

Slučaj radnice hotela ‘Jablanica’ koju je pretukao njen poslodavac nakon što je tražila da joj se isplati plata izazvao je žestoku reakciju javnosti.

Više od hiljadu građana izašlo na ja protest u znak podrške pretučenoj radnici Enisi Klepo (Pixsell)

Brojni građani Jablanice i susjednih gradova okupili su se na protestnom skupu u tom gradu kako bi podigli svoj glas protiv nasilja nad ženama i pružili podršku sugrađanki Enisi Klepo.

Prošle sedmice 28-godišnju Enisu Klepo na radnom mjestu pretukao je njen poslodavac. Ovaj slučaj izazvao je žestoku reakciju javnosti te je više udruženja iz Mostara, Sarajeva, Jablanice i Konjica organiziralo današnji skup kako bi se još jednom ukazalo na problem nasilja nad ženama i potrebu bolje zaštite radničkih prava.

U svojim zahtjevima iznesenim na skupu u Jablanici, predstavnici nevladinih organizacija zatražili su hitno i ubrzano postupanje institucija u slučaju nasilja nad Enisom Klepo, zatim kaznenu odgovornost za nasilnika i sudionika u nasilju te transparentno procesuiranje u skladu s važećim zakonodavstvom, prenosi Fena.

Zatraženo je i ojačavanje pravnih mehanizama, odnosno pooštravanje kazni za počinitelja nasilja nad ženama i učinkovito provođenje zakona kako bi se osiguralo da svaki slučaj bude procesuiran u skladu sa zakonom.

(Ne)povjerenje u institucije

Aktivisti su poručili kako je krajnje vrijeme da s radom počne Zavod za besplatnu pravnu pomoć Hercegovačko-neretvanske županije. Zatražili su i pristup kvalitetnoj i stručnoj podršci za žrtve nasilja, zatim dosljednu provedba Zakona o radu Federacije BiH, kao i što skorije izmjene ovoga zakona kako bi se vratilo dostojanstvo radnicima, te provedbu međunarodnih konvencija čiji je Bosna i Hercegovina potpisnik.

Prema riječima predsjednice Udruženja žena “Most” iz Jablanice Ćamile Imamović, fizički napad na Enisu Klepo počinjen od njenog poslodavce pogodio je sve žene, a naročito aktivistice koje se bore za ženska prava.

“Našoj sugrađanki Enisi, koja se usudila javno progovoriti o nasilju i onome što joj se dogodilo, želimo čestitati i zahvaliti joj na njezinoj hrabrosti. Treba raditi na tome da se žene ohrabruju da prijavljuju nasilje i treba apelirati na institucije da rade odgovorno svoj posao kako bi ljudima vratili povjerenje”, kazala je Klepo.

Dodala je kako brojni slučajevi nasilja u bh. društvu ostanu neprijavljeni jer ljudi nemaju povjerenja u institucije koje bi ih trebale štititi.

‘Žene uglavnom ne prijavljuju slučajeve nasilje’

Aktivistica Udruženja “Inicijativa građanki/na Mostara” Aldijana Trbonja-Tule kazala je kako broj prijavljenih slučajeva nasilja u BiH predstavljaju tek vrh ledenog brijega, pogotovo kada se radi o nasilju u porodici.

“U ovom konkretnom slučaju radi se o nasilju na radnom mjestu, i to o fizičkom nasilju, što je u okviru Zakona u radu. Slučajevi nefizičkog nasilja, odnosno mobbinga, jako se rijetko prijavljuju i mi imamo podatak Ombudsmena BiH da je u prvih 11 mjeseci 2022. godine prijavljeno samo 36 slučajeva mobinga. Zanimljivo je da su najveći broj slučajeva mobinga prijavili muškarci”, kazala je.

Dodala je kako žene uglavnom ne prijavljuju slučajeva nasilja, kako na radnom mjestu, tako ni u obitelji, i to iz više razloga.

“Razlozi su nepovjerenje u sistem, strah, a najčešće su ti razlozi egzistencijalne prirode. Mi trebamo ohrabriti sve žrtve nasilja, bilo da se radi o muškarcima ili ženama, da to prijave, a u slučaju Enise Klepo moramo pažljivo pratiti cijeli proces do kraja i reagirati ako pravosudne institucije ne odrade svoj posao kako treba”, zaključila je Trbonja-Tule.

Pretučena radnica hotela ‘Jablanica’

Enisu Klepo brutalno je pretukao vlasnik hotela “Jablanica”, Amir Džafić nakon što je tražila posljednju platu s obzirom na to da je planirala dati otkaz.

U incidentu je zadobila teške povrede glave.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK) saopćeno je da je s događajem upoznat nadležni tužitelj i da su poduzete sve potrebne mjere.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada