Bećirović: Suverenitet BiH je u Dejtonskom sporazumu potvrđen devet puta

Predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik ranije je rekao da Bosna i Hercegovina nema suverenitet jer je suverenitet dat entitetima i ona ima samo dio izvedenog suvereniteta.

'Srbija se, jednako kao i Hrvatska, kroz glavni dio Sporazuma i Aneks 1 Dejtonskog sporazuma, čak četiri puta obavezala poštovati suverenitet Republike BiH', kazao je Bećirović (Reuters)

Suverenitet Bosne i Hercegovine u Općem okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini spominje se devet puta, a svih devet spominjanja odnosi se na državu Bosnu i Hercegovinu i nijednom na bosanskohercegovačke entitete, kazao je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović

Takva reakcija je uslijedila dan nakon što je predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik na Twitteru napisao da je “Bosna i Hercegovina teritorija dva entiteta i nema teritorije BiH bez teritorijalnog suvereniteta Republike Srpske i Federacije BiH”. Prema Dodikovim rijelima, “Bosna i Hercegovina nema suverenitet jer je suverenitet dat entitetima i ona ima samo dio izvedenog suvereniteta”.

Bećirović je u saopćenju naveo i da se suverenitet spominje dva puta u glavnom dijelu Dejtonskog sporazuma i dva puta u Aneksu 1-A, koji se odnosi na vojna pitanja te pet puta u Aneksu 4, odnosno Ustavu BiH, prenosi Fena.

“Direktno se spominje pet puta, ali imaju i dva ‘indirektna’ spominjanja u članu I 1. koji se odnosi na kontinuitet, a što je jako bitno, i članu II 7. koji se odnosi na međunarodne sporazume u kojem se naglašava da će BiH ostati ili postati strana ugovornica međunarodnih sporazuma navedenih u Aneksu 1 na Ustav BiH. To je direktna potvrda državnog suvereniteta”, napomenuo je.

Ističe, da je posebno važno da su glavni tekst Dejtonskog sporazuma i Aneks 1, pored Aneksa 10, dijelovi Dejtonskog sporazuma čiji su potpisnici i Republika Hrvatska i Savezna republika Jugoslavija, čiji je Srbija pravni nasljednik.

Poštivanje suvereniteta

“Srbija se, jednako kao i Hrvatska, kroz glavni dio Sporazuma i Aneks 1 Dejtonskog sporazuma, čak četiri puta obavezala poštovati suverenitet Republike BiH (čije je pravno postojanje nastavila ista država pod imenom Bosna i Hercegovina). Šta više, Srbija se u članu I. Dejtonskog sporazuma obavezala da će ‘strane u potpunosti poštovati suverenu jednakost jedna druge'”, dodao je.

S obzirom na “suverenu jednakost” Bosne i Hercegovine i Srbije, što je Srbija svojim potpisom priznala, potpuno je neodrživa teza, kaže Bećirović, da Bosna i Hercegovina suverenitet crpi od entiteta ili da je suverenitet Bosne i Hercegovine u bilo kakvoj mjeri umanjen ili na bilo koji način drugačiji od suvereniteta Srbije.

Dodao je da član 10. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini izostavlja Hrvatsku i fokusira se na Bosnu i Hercegovini i Srbiju, propisujući da te dvije zemlje “priznaju jedna drugu kao suverene i nezavisne države”, te Bećirović ističe da je priznanje suvereniteta ove dvije države bilo uzajamno i identično.

“Aneks 1. je, potom, eksplicitno propisao da će sve oružane snage na teritoriji Bosne i Hercegovine djelovati u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom BiH, a to je tada uključivalo i snage susjednih država koje se nisu povukle s državne teritorije BiH u roku 30 dana”, zaključio je Bećirović u saopćenju.

Izvor: Agencije