Odgovorni tvrde da most kod Počitelja nije ugrožen uprkos napuknućima

Most dugačak gotovo kilometar, čija je gradnja koštala gotovo 28 miliona eura, nakon tri godine gradnje spojen je u julu, no na donjem dijelu njegove konstrukcije postala su vidljiva napuknuća.

Navodi se kako most sadrži 200 segmenata od kojih je sastavljen, a napuknuće se pojavilo samo na jednom od njih, dužine nešto manje od pet metara (Fena / JP Autoceste FBiH)

Stabilnost kolosalnog mosta kod Počitelja u Bosni i Hercegovini, na autocesti koja se gradi na trasi koridora Vc kroz tu zemlju, nije ugrožena uprkos napuknuću na jednom njegovom dijelu, objavilo je Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH nakon višednevne šutnje o problemu kojega su otkrili mediji.

Most dugačak nešto manje od kilometar, čija je gradnja koštala gotovo 28 miliona eura, nakon tri godine gradnje spojen je u julu, što je proglašeno velikim građevinskim pothvatom, no ubrzo su na donjem dijelu njegove konstrukcije postala vidljiva napuknuća, prenosi Hina.

Mediji u Bosni i Hercegovini informaciju o tome objavili su prošle sedmice, a dužnosnici Autocesta Federacije BiH u utorak su pojasnili kako su zbog toga tokom dana održali sastanak sa “subjektima zaduženim za izgradnju”, pa su zajednički konstatirali kako to sam most nije ugrozilo.

“Most Počitelj, jedan od najznačajnijih projekata na koridoru Vc, ima neupitnu mehaničku otpornost i globalnu stabilnost”, stoji u saopćenju.

Navodi se kako most sadrži 200 segmenata od kojih je sastavljen, a napuknuće se pojavilo samo na jednom od njih, dužine nešto manje od pet metara.

Otklanjanje oštećenja

Sada je, kako se dodaje, usaglašen plan otklanjanja nastalih oštećenja, pa je dogovoreno da se u narednih deset dana intenziviraju nužni radovi.

Pojašnjavajući tehničkim rječnikom što se zapravo dogodilo s mostom u saopćenju se navodi kako “manje promjene u geometriji kablova mogu dovesti do značajnih povećanja napona zatezanja u betonu, pa nepravilnosti u pozicioniranju cijevi za kablove tokom izgradnje stvaraju radijalne skretne sile koje mogu dovesti do problema ili pojave naprslina lokalnog karaktera”.

“Uzimajući u obzir da je izvođenje glavnih radova na mostu Počitelj još uvijek u toku, pojava ovakvih nedostataka nije neuobičajena imajući u vidu veličinu i kompleksnost projekta”, stoji u saopćenju.

Most kod Počitelja gradi konzorcij kojega čine azerbejdžanski Azvirt Limited Liability Company te kineske kompanije Sinohydro Corporation Limited i Powerchina Roadbridge Group, koji su kao podizvođača angažirali Hering iz Širokog Brijega.

Gradnja mosta kasni više od 200 dana, a puštanje u promet, najavljeno za kraj ljeta i početak jeseni, sada je ponovo dovedeno u pitanje.

Izvor: Agencije