Lajčak i Escobar razgovarali o dijalogu Srbije i Kosova

Posebni izaslanik EU za dijalog Kosova Srbija Miroslav Lajčak razgovarao je u Briselu sa specijalnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijelom Escobarom.

Lajčak razgovarao je u Bruxellesu sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za zapadni Balkan Gabrielom Escobarom (Twitter / Screenshot)

Posebni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova Srbija Miroslav Lajčak razgovarao je u Briselu sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom o dijalogu dvije zemlje te regionalnim pitanjima zapadnog Balkana, prenosi Fena.

“Drago mi je pozdraviti svog kolegu i dobrog prijatelja iz američkog State Departmenta Gabriela Escobara u Briselu. Zajedno s našim timovima, jučerašnji dan smo proveli raspravljajući o dijalogu, trenutnom stanju i napretku, kao i drugim regionalnim pitanjima Zapadnog Balkana”, napisao je Lajčak na društvenoj mreži X (Twitter) ne navodeći više detalja s tog sastanka.

Prošle je sedmice glasnogovornik Evropske unije (EU) Peter Stano kazao kako je EU i dalje zabrinuta zbog tenzija na sjeveru Kosova, te istaknuo da je jasno stavljeno do znanja kako će biti poduzete mjere ukoliko ne dođe do deeskalacije situacije.

Stano je istaknuo da EU pozdravlja nedavnu odluku Vlade Kosova o smanjenju prisustva policije u i oko zgrada općina ali da su neophodni dalji koraci ka smirivanju tenzija.

Mjere ka smirivanju tenzija

Prema njegovim riječima, na Kosovu bi u cilju deeskalacije trebalo raspisati vanredne izbore u četiri općine sa srpskom većinom i organizirati ih uz potpuno i bezuvjetno sudjelovanje kosovskih Srba.

Evropska unija (EU) i Kosovo postigli su u Bratislavi dogovor o mjerama ka smirivanju tenzija na sjeveru, koje su porasle u maju kada su novoizabrani gradonačelnici etnički Albanci ušli u zgrade općina.

Prema postignutom dogovoru, Priština je već smanjila broj policijskih snaga unutar i oko općinskih zgrada na pedeset posto, a trebala bi krajem ljeta organizirati nove izbore u četiri općine na sjeveru Kosova Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku i Sjevernoj Mitrovici.

Iako čelnici EU te drugih zemalja ističu kako očekuju bezuvjetno sudjelovanje kosovskih Srba u izbornom procesu, zasada još nema informacija o tome hoće li Srbi sudjelovati na novim izborima.

Izvor: Agencije