Dodik prozvao medije koji ‘britanskim novcem rade protiv Republike Srpske’

‘Izvršioci radova su sarajevski mediji i portali pojačani Bukom, Capitalom, BN televizijom, koji se izdajnički odnose prema Republici Srpskoj’, tvrdi Milorad Dodik.

Milorad Dodik bi mogao postati prva osoba u Republici Srpskoj koja će se suočiti sa krivičnom prijavom za klevetu, po izmijenjenom Krivičnom zakoniku na čijem je donošenju upravo on insistirao (Al Jazeera)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je na konferenciji za novinare, sazvanoj povodom podizanja optužnice protiv njega jer ne provodi odluke Visokog predstavnika u BiH, optužio grupu medija da “uz pomoć novca iz Velike Britanije protiv Republike Srpske i njenog rukovodstva stvaraju atmosferu progona”.

“Znamo da je u zadnjih 15 dana četiri miliona funti došlo iz Velike Britanije i da se umreženim aktivnostima protiv Republike Srpske i njenog rukovodstva pravi atmosfera progona. Izvršioci radova su sarajevski mediji i portali pojačani sa Bukom, Capitalom, BN televizijom, koji se izdajnički odnose prema Republici Srpskoj, a podanički odnose prema novcu koji dobijaju za te stvari”, rekao je Dodik.

Dodik bi tako mogao postati prva osoba u Republici Srpskoj koja će se suočiti sa krivičnom prijavom za klevetu, po izmijenjenom Krivičnom zakoniku na čijem je donošenju upravo on insistirao, piše portal Capital.

Dodik tvrdi i da se aktivnosti spomenutih medija “prate”.

“Misle da samo oni imaju pravo da prate, da imaju informacije itd. Davno smo se mi odmakli od toga”, poručio je Dodik.

Vukelić: Poziv na progon novinara i medija

Capital piše kako je Dodik na spomenutoj konferenciji napao novinara N1 televizije Mladena Vujinovića zbog pitanja o tome da li je odustao od ranije najavljenih zakona kojima je obećao da će protjerati Sud i Tužilaštvo BiH.

“To nismo sprovodili zato što se desio rat u Ukrajini i što su vaši finansijeri pobjesnili, pa im treba neko malen kao što je Republika Srpska da se na njoj iživljava bez ijednog razloga”, poručio je Dodik novinaru N1.

“Ne bih volio da vas sretnem u ovom vremenu. Otići ću van normi ponašanja, samo da znaš. Republika Srpska je mala zajednica i da bi skrenula pažnju na maltretiranje Amerikanaca i vaših medija moramo da vičemo i galamimo jer ste vi neprijatelji srpskog naroda”, nastavio je Dodik.

Glavni i odgovorni urednik portala Capital, Siniša Vukelić smatra da je ovo poziv na politički, a uskoro možda i fizički progon novinara i medija u Republici Srpskoj koji “nisu na Dodikovoj platnoj listi”.

Ocjenjuje da je Dodik “dao povod tužiocima da postupaju po sramnom zakonu kojim je kriminalizovana kleveta, a po njegovoj inicijativi”.

Izvor: Agencije