Nakon krvavog pohoda, ubica iz Gradačca počinio samoubistvo

Muškarac, koji je počinio tri ubistva u općini na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, počinio je samoubistvo nakon što ga je policija locirala.

Muškarac, osumnjičen da je počinio tri ubistva u općini na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, počinio je samoubistvo nakon što ga je policija locirala (Pixsell)

Tri osobe su usmrćene na području Gradačca, a tri ranjene iz vatrenog oružja, potvrđeno je iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona. Sve žrtve su punoljetne osobe.

“Osumnjičenog Nermina Sulejmanovića (35) iz Gradačca su policijske snage locirale na širem području Gradačca […] počinio je samoubistvo”, navodi se u saopćenju.

Uviđaj će obaviti dežurni tužilac u saradnji sa istražiteljima Sektora kriminalističke policije MUP-a TK i OKP PU Gradačac (Anadolija)

Kako se dodaje, Sulejmanović je iz pištolja usmrtio svoju bivšu suprugu i dva muškarca, oca i sina. Ranio je jednog policajca, te još jednog muškarca i ženu na različitim lokacijama.

“Policijske snage su na terenu. Uviđaj će obaviti dežurni tužilac u saradnji sa istražiteljima Sektora kriminalističke policije MUP-a Tuzlanskog kantona i Odjeljenja krim policije Policijske uprave Gradačac”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Opsežna policijska akcija

Čin ubistva supruge objavio je u uznemirujućem videu na jednoj od društvenih mreža, navodeći gledateljima da će uživo vidjeti ubistvo.

Iz MUP-a Tuzlanskog kantona ranije su potvrdili da je u Gradačcu došlo do upotrebe vatrenog oružja. Policija je tokom potrage za osumnjičenim blokirala veći dio i zatvorila sve ulaze i izlaze iz grada.

Pucnjava u gradu u blizini gradske uprave (Anadolija)

Stanovnici Gradačca svjedoče da je u jednu osobu pucano ispred zgrade gradske uprave.

“Desila se pucnjava u gradu u blizini gradske uprave, u samom centru grada, trenutno je opsadno stanje, nema pješaka, naročito vozila nema u centru grada. Upucao je jednu osobu u automobilu ispred zgrada gradske uprave, a imamo informacije da je još par osoba na više lokacija ranjeno. Angažovane su sve strane, došlo je puno specijalaca iz drugih dijelova, vjerovatno iz kantona”, rekao je Adnan Begović, zaposlenik Općine Gradačac.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto šokirana je nasiljem.

“Moje misli su s obiteljima stradalih i lokalnom zajednicom”, rekla je Krišto. “Sprječavanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji su teme kojima se sve institucije u Bosni i Hercegovini moraju žurno i aktivno posvetiti“.

Spontani protesti žena

Nešto ranije oglasila se i Ženska mreža BiH te pozvala na proteste u bosanskohercegovačkim gradovima.

“Prijavila je nasilje, pa ju je ubio. Ovdje se žene ubijaju jer pružaju otpor. Ovdje se žene ubijaju jer traže zaštitu […] Tražimo od institucija ove države da zaštiti sve žene koje prijavljuju nasilje i da po službenoj dužnosti ispituju sve moguće indicije da se nasilje negdje dešava”, objavile je Ženska mreža na Facebooku.

Prema društvenim mrežama, veliki broj žena se okupio u Sarajevu, Zenici i Bihaću ukazujući na problem nasilja nad ženama. Okupile su se uz prometnice, noseći smrtovnice i stvarajući buku pištaljkama.

Oglasila se i Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini, koja je izrazila duboku tugu i saučešće porodicama žrtava nakon tragične pucnjave koja se dogodila u Gradačcu.

“Femicid, namjerno ubijanje žena i djevojčica na osnovu njihovog spola/roda, predstavlja eklatantno i teško kršenje ljudskih prava. Kako bi se pozabavili ovim hitnim pitanjem i zaštitili živote i dostojanstvo žena i djevojčica, Ujedinjeni narodi u BiH pozivaju na kolektivnu akciju i nedvosmislenu osudu svih oblika rodno zasnovanog nasilja, uključujući femicid”, poručila je Macdonald.

Izvor: Al Jazeera i agencije