Američka ambasada: Dodikov potez je smišljeni napad na Ustav i državu BiH

Riječ je o protuustavnoj odluci koja predstavlja smišljeni napad na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak i državu Bosnu i Hercegovinu, navela je Ambasada SAD-a u Sarajevu.

Američka ambasada u Sarajevu oglasila se povodom posljednjeg istupa predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika (Fena)

Nakon što je predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik potpisao ukaz o proglašenju zakona kojim se neće objavljivati odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, oglasila se Ambasada SAD-a u Sarajevu, naglašavajući se da je riječ o “protuustavnoj odluci koja predstavlja smišljeni napad na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak i državu Bosnu i Hercegovinu”.

“Sjedinjene Američke Države podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i nastavit će smatrati pojedince uključene u antidejtonsko ponašanje odgovornima za svoje postupke”, navela je Ambasda SAD-a u Sarajevu na Twitteru.

Dodik je ranije danas na Twitteru objavio da je potpisao ukaz o proglašenju izmjena zakona prema kojem entitetski Službeni glasnik više neće objavljivati odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta.

Prethodno je kazao kako je dopis Ureda visokog predstavnika (OHR) “vratio nepročitan” jer, kako je rekao, visoki predstavnik za njega “ne postoji, pa je dopis lažan i nelegalan”.

Odluka Narodne skupštine RS-a

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) je na sjednici održanoj 21. juna usvojila zakon kojim je zabranila objavljivanje odluka visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christiana Schmidta u Službenom glasniku ovog entiteta, zaoštravajući tako sukob s međunarodnom zajednicom i političku krizu u državi.

U RS-u odbijaju priznati Schmidta kao legitimnog visokog predstavnika s obrazloženjem da za preuzimanje te dužnosti nije dobio saglasnost Vijeća sigurnosti UN-a, a to se dogodilo zbog blokade Rusije i Kine.

Činjenica da Schmidtove odluke više neće objavljivati u Službenom glasniku RS-a nemaju nikakav praktični efekat jer one postaju obavezujuće već kada se objave na web-stranicama OHR-a, ali pojačavaju unutrašnje napetosti u BiH, pogotovo je Dodik uporno napada zapadne države i odbija saradnju s međunarodnom zajednicom.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada