Prijava protiv gradonačelnika Nikšića zbog sumnje na povredu ugleda Crne Gore

Marko Kovačević je tokom intoniranja himne Crne Gore na jednom događaju stavio ruke u takav položaj da je izgledalo kao da pokazuje srednji prst.

Kovačević je ranije poručio da u njegovom gestu nije bilo nikakve skrivene namjere

Tužiteljstvo u Nikšiću podnijet će krivičnu prijavu protiv predsjednika te općine Marka Kovačevića, zbog sumnje da je počinio krivično djelo povreda ugleda Crne Gore.

Kovačević je u ponedjeljak tokom intoniranja himne Crne Gore na jednom događaju stavio ruke u takav položaj da je izgledalo kao da pokazuje srednji prst.

Nakon kritike dijela javnosti izjavio je da se protiv njega pokreće hajka na političkom, nacionalnom i vjerskom temelju.

Rekao je da je prilikom intoniranja himne ustao i namještao sat, te da nikakve skrivene namjere u tome nije bilo.

Kovačević je zvaničnik Nove srpske demokratije. Ranije je poručio da je za njega Srbija država matica, a protiv njega vodi se i sudski postupak zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Koalicija okupljena oko nikšićkog DPS-a najavila je da će tražiti njegovo razrješenje.

Kako navode podgoričke Vijesti, u saopštenju se dodaje da je nikšićka policija, u odnosu na video zapis koji je nastao 3. jula prilikom boravka Kovačevića na svečanosti obilježavanja 13 godina rada JU “Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom Nikšić” prilikom intoniranja državne himne, upoznala nadležnog tužioca i preduzela aktivnosti iz svoje nadležnosti.

‘Obračun s mafijom’

Kovačević je ranije poručio da u njegovom gestu nije bilo nikakve skrivene namjere i da je, kako kaže, ”namještao sat”, uz ocjenu da se protiv njega vodi hajka.

“Sve je vrlo jasno, ne bih se izjašnjavao, svako od nas ima neke osobenosti. Ovo pokazuje dokle je stigla Crna Gora i mislim da je neophodno da se konačno počnemo obračunavati sa mafijom jer ovo pokazuje da se obični građani maltretiraju zbog običnih stvari, a da mafija može da radi šta god hoće”, rekao je Kovačević.

“Crna Gora je na ispitu, ovim ćemo pokazati da li je ona država ili nije, a državom je ne čine samo simboli, već institucije sistema”, poručio je Kovačević.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je da su državni simboli Crne Gore neprikosnovena ustavna kategorija i da kao takvi moraju biti zaštićeni ”u svakom trenutku i svakoj prilici” i istakao da je na nadležnim organima da ispitaju da li u predmetnom gestu Marka Kovačevića ima elemenata krivičnog djela.

Svečanosti je prisustvovao i predsjednik Milatović, koji je sjedio pored Kovačevića.

Izvor: Agencije