Edi Rama u četvrtak i petak na balkanskoj turneji

Premijer Albanije će u četvrtak ujutro otputovati za Skoplje što će biti njegova prva od pet stanica u zemljama Zapadnog Balkana, koje će posjetiti za dva dana.

Edi Rama će sa kolegama razgovarati o krizi na Kosovu, inicijativi Otvoreni Balkan i Berlinskom procesu (EPA)

Premijer Albanije Edi Rama bit će u četvrtak i petak na balkanskoj turneji tokom koje će sa kolegama razgovarati o krizi na Kosovu, inicijativi Otvoreni Balkan i Berlinskom procesu, objavili su albanski mediji.

Agencija MIA je prenijela da će Rama u četvrtak ujutro otputovati za Skoplje što će biti njegova prva od pet stanica u zemljama Zapadnog Balkana, koje će posjetiti za dva dana.

U Skoplju će se sastati sa svojim makedonskim kolegom Dimitrom Kovačevskim, a potom otputovati za Prištinu gdje se očekuje njegov sastanak s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem.

Sastanak sa Kurtijem, prenosi agencija Beta, “bit će u vrijeme kada su odnosi dva premijera Albanaca u najkritičnijoj tački otkako je Rama stao na stranu Zapada, tražeći od Kurtija da se povuče i stvori asocijaciju opština sa većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru”.

O stabilnosti u regionu

Albanski premijer će u petak otputovati za Beograd, gdje bi trebalo da se sastane s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Posjetit će i Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu da bi s tamošnjim premijerima razgovarao o “važnosti stabilnosti u regionu, ugroženoj nedavnim tenzijama između Srbije i Kosova”.

Rama je, napominje se, ovih dana rekao da je Otvoreni Balkan “završio svoju misiju i da će sada šest zemalja nastaviti svoje napore pod jednim kišobranom koji ih sve okuplja: Evropskom unijom, kroz Berlinski proces koji će svoj sljedeći sastanak imati u oktobru”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada