Diplomatska ofanziva: Evropski premijeri u Beogradu pozvali na povratak dijalogu

Premijeri Nizozemske i Luksemburga su tokom sastanka sa Vučićem rekli da su ih zabrinule tenzije na Kosovu, kao i nasilje prema civilima, novinarima i misijama EU-a i NATO-a.

Nakon Beograda, premijeri Nizozemske i Luksemburga posjetit će i Prištinu, gdje će, kako su kazali, prenijeti istu poruku (EPA)

Premijeri Nizozemske i Luksemburga pozvali su vlasti Srbije i Kosova na smirivanje situacije na sjeveru Kosova.

Nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, dvojica evropskih zvaničnika su ponovo ukazala na važnost vraćanja dijalogu pod pokroviteljstvom Evropske unije. Nakon Beograda, premijeri Nizozemske i Luksemburga posjetit će i Prištinu, gdje će, kako su kazali, prenijeti istu poruku.

Rutte: Važnost zajedničkog djelovanja

Važnost preduzimanja koraka ka deeskalaciji i normalizaciji odnosa Kosova i Srbije kroz dijalog pod okriljem Evropske unije istakao je i premijer Holadnije Mark Rutte.

Rutte je priznao da su ga zabrinule tenzije na Kosovu, kao i nasilje prema civilima, novinarima i misijama EU-a i NATO-a.

“Usljed rata u Ukrajini, važnije je nego ikada da djelujemo zajedno”, naglasio je Rutte, dodavši da su za dalje napredovanje Kosova i Srbije na putu ka Evropskoj uniji ključni stabilni odnosi, ali i jačanje vladavine prava, zaštita prava manjina, osiguravanje slobode medija i borba protiv dezinformacija.

Istakao je da su on i luksemburški premijer došli u Srbiju jer su odlučni da osnaže partnerstvo tri zemlje na nivou Evropske unije, ali i na bilateralnom i trilateralnom nivou.

Bettel: Dosta je tenzija

Premijer Luksemburga Xavier Bettel istakao je da je važno da dođe do smirivanja tenzija na Kosovu i da je deeskalacija u interesu ne samo regiona, već i Evropske unije.

“Snažno podržavamo direktne razgovore Kosova i Srbije i konkretne radnje”, rekao je Bettel, dodajući da zemlje Beneluxa žele da budu od koristi i da se na njih može računati.

On je rekao da su sa Vučićem imali otvorene razgovore i da su razmijenili mišljenja o svim temama, ali da je najvažnije razgovarati o tenzijama. Podsjetio je da je u ovom regionu počeo Prvi svjetski rat, kao i da je i posljednji rat na kontinentu bio na ovom području.

“Vidimo da i dalje ima nešto što bi moglo da eksplodira, dosta je tenzija”, rekao je Bettel, ističući koliko je važno da dođe do smirivanja tenzija.

‘Nemaju svi isti pogled na stvari’

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon sastanka s premijerima Holandije i Luxembourga, Markom Rutteom i Xavierom Bettelom, da je razgovor bio sasvim iskren o temama koje nisu lagane.

“Obećao sam im da će Srbija dati sve od sebe da se sačuva mir i stabilnost”, naglasio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Palati Srbije, ističući kako ne želi da optužuje nikoga iz regiona za bilo šta, prenio je Tanjug.

“Mislim da mi kao najveći, najjači, najsnažniji, imamo snage da držimo stvari koliko je moguće pod kontrolom, iako sam rekao da sam pomalo uplašen jer taj stepen neodgovornosti u svojoj političkoj karijeri nisam video kao što ga danas vidim kod nekih drugih”, rekao je Vučić i dodao da će sva ostala pitanja razmotriti.

On je istakao da su i izjave premijera Holandije i Luksemburga pokazale da nemaju svi isti pogled na stvari i da za Srbiju nema lakih tema.

“Ne samo zbog toga što su oni priznali nezavisnost Kosova, a mi nismo, već se to vidi i po priči o napadima na novinare na Kosovu, a niko ne govori o upucavanju Srba na Kosovu”, naveo je Vučić.

(Jadranka Ilić / Tanjug)

“Samo ove godine je bilo sedam upucavanja Srba, dok sa druge strane niko od navodno napadnutih novinara nije zadobio ni lakše telesne povrede”, dodao je, ističući kako se po tome vidi koliko je “teška pozicija Srbije”.

“Hoće ljudi da vide stabilnost i bolje odnose, i što bi morali da znaju svaki detalj”, naveo je Vučić.

‘Nema čak ni nade za ZSO’

On je, između ostalog, rekao da Briselski sporazum, koji je još uvijek na snazi, nije proveden u svom najvažnijem dijelu, a to je uspostavljanje zajednice srpskih opština (ZSO).

Odgovarajući na pitanje holandskog novinara, Vučić je naveo da je to bio preduvjet za sve drugo, a da u ovom stadiju, kako je rekao, da u ovom stadiju ”nema čak ni nade da će se ZSO uskoro formirati”.

“Verujem da bi trebalo da razgovaramo jedni sa drugima, da se mnogo više razumemo i zbog toga sam duboko zahvalan Marku Rutteu i Xavieru Bettelu na tome što su želeli da ‘protraće’ svoje vreme ovde na Balkanu i da razgovaraju sa ‘malim ljudima’ iz ovog regiona i da vide kako mogu da budu od pomoći”, rekao je Vučić.

 

 

Izvor: Agencije