Stano: Ukidanje mjera EU prema Kosovu zavisi od odluka Kurtija

Mjere su privremene i potpuno reverzibilne u zavisnosti od razvoja situacije na terenu i odluka o deeskalaciji koje donese premijer Kosova, rekao je Stano, dodajući da pažljivo prati i korake Srbije.

Stano je također najavio da će narednih dana Lajčak posjetiti Beograd i Prištinu (Anadolija)

Glasnogovornik Evropske unije Peter Stano potvrdio je da je EU odlučila da provede niz mjera prema Kosove, jer nije preduzelo neophodne korake ka deeskalaciji situacije.

On je za Tanjug rekao da je privremeno obustavljen rad organa Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, da je odlučeno da Kosovo neće biti pozivano na događaje na visokom nivou, da će bilateralne posjete biti suspendovane, osim onih koje su usmjerene na rješavanje krize na sjeveru Kosovu u okviru Dijaloga uz podršku EU.

“Programiranje sredstava za Kosovo u okviru vježbe programiranja IPA 2024 također je stavljeno na čekanje. Prijedlozi koje je Kosovo podnijelo u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (VBIF) nisu podneseni na razmatranje Odboru VBIF-a 29-30. juna”, rekao je Stano i dodao da su vlasti Kosova o ovim mjerama obaviještene 28. juna.

Dodao je i da su ove mjere privremene i potpuno reverzibilne u zavisnosti od razvoja situacije na terenu i odluka o deeskalaciji koje donese premijer Kosova Albin Kurti.

“EU također pažljivo prati da li Srbija ispunjava naše zahtjeve i spremna je da preduzme mjere u slučaju nepoštovanja”, rekao je Stano.

Zabrinutost Brisela

On je ponovio da situacija na sjeveru Kosova ozbiljno zabrinjava Brisel i istakao da “ne možemo sebi dozvoliti nestabilnost, tenzije i nasilje”.

“Osudili smo nasilje i nastavljamo sa pozivima obje strane na hitnu deeskalaciju”, rekao je on.

Istakao je da je visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell u ime članica EU-a bio vrlo jasan u pogledu očekivanih koraka za trenutnu deeskalaciju.

“Očekujemo da Kosovo postupi na deeskalirajući način i da odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na sjeveru Kosova. Gradonačelnici treba privremeno da obavljaju svoje dužnosti u drugim prostorijama, ne u opštinskim zgradama. Prijevremene izbore treba raspisati što je prije moguće u sve četiri opštine i organizovati ih na potpuno inkluzivan način. To znači uz puno i bezuvjetno učešće kosovskih Srba. Neophodno je da se EU omogući dijalog koji vodi visoki predstavnik i da se nastavi brza implementacija Sporazuma na putu normalizacije i njegovog Aneksa za implementaciju. Ovo uključuje osnivanje zajednice opština sa srpskom većinom”, zaključio je Stano.

Lajčak u posjeti Beogradu i Prištini

Stano je također najavio da će narednih dana specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak posjetiti Beograd i Prištinu.

On je za Tanjug rekao da je sastavni dio Lajčakovog posla da putuje da vidi partnere na terenu.

“Specijalni predstavnik Evropske unije Lajčak redovno boravi u Beogradu, Prištini, glavnim gradovima EU-a i na drugim mjestima, uključujući i gradove van EU-a, kako bi obavljao svoj svakodnevni rad na unapređenju dijaloga”, rekao je.

“Nakon prošlosedmičnog samita Evropskog vijeća, visoki predstavnik Borrell je zatražio od specijalnog predstavnika EU-a Lajčaka da otputuje na Kosovo i Srbiju u narednim danima kako bi razgovarali o daljem putu”, dodao je Stano.

Očekuje se da će se tokom posjete razgovarati o smirivanju tenzija na sjeveru Kosova i nastavku dijaloga.

Izvor: Agencije