Korupcija u vrhu koči strane investicije na Balkanu

Ocijenjeno je u izvještaju o Investicionoj klimi koji je objavio američki State Department.

Posljednjih godina investiciona klima u Srbiji je "skromno" poboljšana iako, kako se navodi, zabrinjava veliki politički uticaj na privredu (Reuters - Ilustracija)

Sve države Zapadnog Balkana i dalje imaju problema sa korupcijom, što je prepreka direktnim stranim investicijama, ocijenjeno je u izvještaju o Investicionoj klimi koji je objavio američki State Department, prenosi Beta pozivajući se na Radio Slobodna Evropa (RSE).

Posljednjih godina investiciona klima u Srbiji je “skromno” poboljšana iako, kako se navodi, zabrinjava veliki politički utjecaj na privredu. “Skromno” poboljšanje investicione klime u Srbiji podstaknuto je makroekonomskim reformama, finansijskom stabilnošću i fiskalnom disciplinom, navodi se u dokumentu State Departmenta.

Ocjenjuje se i da je privlačenje stranih investicija važan prioritet za Vladu Srbije.

“Američki investitori su se generalno pozitivno odredili po pitanju poslovanja u Srbiji zbog strateške lokacije države, dobro obrazovane radne snage koja govori engleski, kao zbog podsticaja za ulaganja i sporazuma o slobodnoj trgovini sa EU i drugim ključnim tržištima”, navodi se u izvještaju.

Kako se ukazuje, i dalje su izazovi u oblasti birokratskih kašnjenja, korupcije, te neefikasnom pravosuđu, a zabrinjava i politički utjecaj na privredu.

Sektor javnih nabavki

Govoreći o Kosovu navodi se da su spor sa Srbijom i korupcija najveće prepreke za privlačenje investicija.

Također se navode i brojna sitna pitanja koja ograničavaju potencijal za privlačenje stranih direktnih investicija, uključujući ograničena regionalna i globalna ekonomska integracija, političko miješanje u privredu i pravosuđe, nepouzdano snabdjevanje energijom, korupcija i slaba vladavina prava.

Korupcija je u Crnoj Gori najrasprostranjenija u sektoru javnih nabavki, dok složene institucionalne, političke i teritorijalne strukture Bosne i Hercegovine kompliciraju ekonomsku klimu države i odvraćaju strane investitore, navodi se u izvještaju.

Vlada Sjeverne Makedonije generalno provodi zakone, ali postoje brojni izvještaji o korumpiranim zvaničnicima, ističu iz State Departmenta.

Izvor: Agencije