O'Brien potvrdio dolazak NATO-a u BiH ako EUFOR ostane bez mandata

Tokom svjedočenja pred Odborom za vanjsku politiku Senata SAD-a, kandidat za zamjenika državnog sekretar za Evropu ukazao je na mogućnost smanjivanja Dodikove ‘kontrole novca’.

Vojne snage koje su u BiH ključne su po sigurnost, bile one pod EUFOR-om ili NATO savezom u nekom kapacitetu, njihova je prisutnost ključna, rekao je O'Brien (Reuters)

Na senatskom Odboru za vanjsku politiku održano je svjedočenje četvoro nominiranih diplomata koje je predložila Bijela kuća, a moraju biti potvrđeni u Senatu Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić iz Washingtona.

On dodaje kako je među njima bio i Jim O'Brien koji je nominiran za poziciju zamjenika državnog tajnika za Europu.

Senatorica Jeanne Shaheen je pitala koliko naglašena retorika predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika protiv ujedinjenosti BiH može utjecati za nestabilnost te postoji li zabrinutost da bi to moglo utjecati na obnovu mandata EUFOR u UN-u.

Smanjiti Dodiku kontrolu novca

O'Brien je odgovorio kako Dodik kontrolira vladu u jednom dijelu BiH, ‘želi kontrolirati resurse i sva sredstva koja dolaze iz tih resursa’.

O'Brien o Dodiku: Zajedno s EU i visokim predstavnikom mu kažemo da je neprihvatljivo to što radi (Reuters)

“Mi smo u mogućnosti da smanjimo njegovu kontrolu novca i to je dio njegovog izazova. Zajedno s EU i visokim predstavnikom mu kažemo da je to neprihvatljivo, da će biti jasne posljedice te da mora odustati od takvog ponašanja”, nastavio je on.

“Vojne snage koje su u BiH ključne su po sigurnost. Jasno smo rekli, bile one pod EUFOR-om ili NATO savezom u nekom kapacitetu, njihova je prisutnost ključna.”

Puljić ukazuje kako je time time Jim O'Brien potvrdio da bi, u slučaju da EUFOR-u ne bude produžen jednogodišnji mandat u UN, mirovne snage NATO saveza bile raspoređene u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije