Jako nevrijeme sa gradom zahvatilo Sloveniju

Najviše su pogođene općine Miren-Kostanjevica i Renče-Vogrsko, gdje je grad prekrio krovove i oštetio automobile i objekte.

Komandant Civilne zaštite Srečko Šestan upozorio je kako je neophodno poštovati sve instrukcije civilne zaštite, vatrogasaca i policije (Facebook/ Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje)

Sloveniju je sinoć zahvatilo jako nevrijeme sa gradom, a Agencija za životnu sredinu izdala je crveno upozorenje zbog velike vjerovatnoće jakog grada, vjetra i obilnih pljuskova, prenosi agencija Tanjug.

Jako nevrijeme zahvatilo je najprije Goriška brda, Novu Goricu i Ljubljanu, a potom i Dolenjsku. Najviše su pogođene općine Miren-Kostanjevica i Renče-Vogrsko, gdje je grad prekrio krovove i oštetio automobile i objekte.

Grad je ponegdje bio prečnika pet i više centimetara.

Dio vojske u pripravnosti

Agencija za životnu sredinu saopćila je da u narednih 36 sati treba ispoštovati sva upozorenja meteorologa, pripadnika civilne zaštite i drugih nadležnih službi, koja ukazuju na ponavljanje jakog nevremena.

Komandant Civilne zaštite Srečko Šestan upozorio je kako je neophodno poštovati sve instrukcije civilne zaštite, vatrogasaca i policije. On je izdao naredbu o povećanju pripravnosti koja je na snazi do četvrtka ujutru.

Dio slovenačke vojske je također u pripravnosti i već pomaže u nekim oblastima, dodao je Šestan.

Izvor: Agencije