SAD isporučio Srbiji 66 lakih oklopnih vozila Humvee

Po pojedinim informacijama, Srbija planira od SAD kupiti ukupno 118 vozila Humvee koji će biti naoružani sredstvima iz domaćih vojnih fabrika.

Zbog relativno slabe oklopne zaštite, Humvee se uglavnom koristi u specijalnim ili vojno-policijskim jedinicama, kao i za učešće u mirovnim operacijama (Reuters)

SAD je Vojsci Srbije isporučio 66 lakih oklopnih vozila Humvee (HMMWV – High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle), nabavljenih preko direktnog komercijalnog ugovora sa američkom kompanijom AM General.

Kako navodi portal Balkanska sigurnosna mreža, to je prva tranša od ukupno naručenih 118 vozila.

Na Instagram kanalu Ambasade SAD-a u Srbiji piše da su vozila u kasarni u Pančevu i bit će korištena, između ostalog, za potrebe učešća u međunarodnim mirovnim misijama, prenijela je Beta.

“Ovo nisu samo američka vozila, ovo je NATO standard. Kada vidite s kim je Vojska Srbije raspoređena u mirovnim misijama, a partneri u Libanu su Španija i Italija, a na Sinaju to je SAD, ono što nam je zajedničko, to je NATO standard. Posjedovanje ovakvih vozila omogućava Srbiji da bude dio bilo koje mirovne misije širom svijeta, da brzo reaguje, kao i da bude raspoređena rame uz rame sa svojim partnerima”, navodi Ambasada SAD-a.

U saopštenju se dodaje da će najnovija nabavka Srbiji omogućiti ne samo da bude efikasna u poslovima čuvanja mira u svijetu, već i da je to “odličan prvi korak” u ostvarivanju interoperabilnosti s Vojskom SAD-a.

Balkanska sigurnosna mreža saznaje da su prve isporuke novih vozila Humvee počele krajem juna preko aerodroma Beograd i riječ je o čisto komercijalnom poslu, za razliku od prve tranše od prije desetak godina, kada je SAD poklonio jedan broj tih vozila.

Vrlo popularno u svijetu

SAD je 2012. i 2017. godine dao Vojsci Srbije ukupno 40 vozila tog tipa, a Vojska ih je koristila uglavnom u tadašnjoj Specijalnoj brigadi (bataljon u Pančevu) i u 31. pješadijskom bataljonu iz Zaječara, u sastavu Treće brigade Kopnene vojske.

Po pojedinim informacijama, Srbija planira od SAD kupiti ukupno 118 vozila Humvee koji će biti naoružani sredstvima iz domaćih vojnih fabrika.

Planirano je da novi primjerci budu opremljeni mitraljezom kalibra 12,7 milimetara ili automatskim bacačem granata postavljenim na univerzalnom nosaču.

Humvee je višenamjensko lako oklopljeno borbeno vozilo na točkovima, koje je vrlo popularno i koriste ga mnoge vojske u svijetu i gotovo sve formacije u okruženju Srbije.

Zbog relativno slabe oklopne zaštite, Humvee se uglavnom koristi u specijalnim ili vojno-policijskim jedinicama, kao i za učešće u mirovnim operacijama.

Izvor: Agencije