Sastanak Vučića, Dodika i Porfirija u jeku međunarodnog pritiska na RS

Sa patrijarhom Porfirijem i Miloradom Dodikom sam razgovarao o svim ključnim nacionalnim pitanjima za srpski narod, rekao je Aleksandar Vučić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa patrijarhom srpskim Porfirijem i predsjednikom bh. entiteta RS Miloradom Dodikom (Anadolija)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dogovorili su da u najkraćem roku bude organizovan skup svih državnih organa Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Vučić se u Beogradu sastao sa Dodikom i patrijarhom srpskim Porfirijem.

Saopštio je da je tema razgovora bila situacija u regiji, kao i predstojeći važni susreti delagacija Srbije i RS-a.

Vučić je na Instagram profilu istakao da je prihvaćen i prijedlog Dodika o obilježavanju Dana sjećanja na stradale i prognane u “Оluji”.

Nacionalna pitanjima srpskog naroda

“Sa patrijarhom Porfirijem i Miloradom Dodikom sam razgovarao o svim ključnim nacionalnim pitanjima za srpski narod. Dogovoreni su važni zajednički sastanci u bliskoj budućnosti na teritoriji Republike Srpske, a patrijarh i ja prihvatili smo predlog predsednika Dodika da obeležavanje Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji Оluja, bude održano u Prijedoru 4. avgusta”, rekao je Vučić.

Sastanak predsjednika Vučića sa patrijarhom Porfirijem i Dodikom održan je u Vili Mir u Beogradu, iza zatvorenih vrata, u jeku sve većih pritisaka na čelnika bosanskih Srba zbog njegove politike podjela u zemlji.

Vlasti RS-a predvođene Dodikom pokušavaju potkopati državni Ustavni sud BiH i legitimet Visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH, što su i Washington i Brisel ocijenili kao ugrožavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine, prijeteći zbog toga ekonomskim sankcijama RS-u.

Izvor: Agencije