Studentice koje su veličale Ratka Mladića nagrađene besplatnim školovanjem u Srbiji

Dvije studentice sa sarajevskog univerziteta školovanje će nastaviti u Beogradu na poziv čelnika srbijanske obavještajne službe Aleksandra Vulina.

Ratko Mladić je ratni zločinac i bivši zapovjednik i general snaga Vojske RS-a u periodu 1992. do 1995. godine (EPA)

Dvije studentice Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija Univerziteta u Sarajevu koje su veličale ratne zločince školovanje će nastaviti u Srbiji na poziv čelnika srbijanske obavještajne službe Aleksandra Vulina, potvrdio je novinarima direktor Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo Nedeljko Elek, javne kompanije koja će stipendirati studentice, objavili su bosanskohercegovački mediji u subotu.

U vrijeme 28. godišnjice genocida u Srebrenici nad više od 8.000 bošnjačkih muškarca i dječaka u utorak, na društvenim mrežama je objavljena prepiska studentica sa sarajevskog univerziteta imenovane kao Valentina Vujičić i Slađana Todić u kojoj veličaju ratne zločine, uključujući i objavu fotografije generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, osuđen za genocid u Srebrenici.

Vujučić je, uz fotografiju Mladića napisala: “Osuđen na besmrtnost. Bio si i ostat ćeš naš heroj”. U jednom drugom komentaru Todić je napisala: “Ma nek smo vas pobili”, prema pisanju bosanskohercegovačkih medija.

Forenzičar iskopava posmrtne ostatke Bošnjaka iz masovne grobnice u Zelenom Jadru u blizini Srebrenice, 25. septembra 2007. (EPA)

Glorifikacija ratnih zločinaca izazvala je oštre reakciju Fakulteta kao i Studentskog parlamenta, koji su zatražili sankcije.

Državno Tužilaštvo BiH saopćilo je da je formiralno predmet o ovom slučaju. Prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, zabranjeno je negiranje presuđenih ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca.

Ratni zločinac i bivši zapovjednik Vojske RS-a

Studentice su veličale ratne zločine iako su se školovale u gradu koji je bio pod najdužom opsadom u modernom ratovanju, sa više od 11.000 ubijenih, i jednom od najvećom humanitarnih kriza pošto je stotine hiljada civila od 1992. do 1995. godine živjelo sa vrlo malim zalihama hrane i pitke vode.

Napadima na Sarajevo nerijetko je izravno komandovao Ratko Mladić.

Ostale su zabilježene njegove izjave: “Tuci Velušiće, tamo nema puno srpskog življa”. Time je naredio paljbu po civilima sarajevskog naselje Velešići koje je pogrešno izgovorio, znajući da cilja civile.

Prije pada Srebrenice i genocida Mladića je rekao: “Došlo je vrijeme da se poslije bune protiv dahija, Turcima osvetimo na ovom prostoru”, poistovjećujući bosanske muslimane sa Turcima.

Građani Sarajeva prolaze kroz grad koristeći duboke rovove kako bi se zaštitili od snajperske vatre sa položaja srpske vojske, 22. oktobar 1993. (EPA)

“Slađana i Valentina bit će stipendiste države Srbije i bit će im obezbijeđen smještaj u studentskom domu, dok će ostatak finansijskih troškova studija snositi preduzeće Sarajevo-gas Istočno Sarajevo”, rekao je Elek u subotu. “Školovanje će nastaviti na Akedemiji za nacionalnu bezbjednost u Beogradu”, dodao je.

Ratko Mladić, bivši zapovjednik i general snaga Vojske RS-a u periodu 1992. do 1995. godine, optužen je za najteže ratne zločine tokom rata u BiH.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju prvostepenom presudom 24. novembra 2017. osudio ga je na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida, počinjenih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, uključujući opsadu Sarajeva i teroriziranje civila što je trajalo 1.460 dana. Kazna je postala pravosnažna  8. juna 2021.

Mladić, koji se nije pokajao zbog zločina, ima snažnu podršku među političkim vrhom bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, kao i podršku državnog vrha Srbije.

Komentarišući glorifikaciju ratnih zločinaca jedna od studentica je ranije rekla. “… Zbog čega je sporno kada mi spominjemo svoje vođe”.

Izvor: Al Jazeera i agencije