Alijansa podržava izgradnju odbramenih kapaciteta NATO štaba u Sarajevu

NATO podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH i reformske napore, saopćila je Alijansa nakon samita u litvanskoj prijestonici Vilinusu.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg drži konferenciju za novinare tokom samita čelnika NATO-a u Vilniusu, Litvanija, 11. jula 2023. (REUTERS/Ints Kalnins)

NATO snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i drugim relevantnim međunarodnim sporazumima, poručeno je danas u saopštenju Alijanse sa samita u litvanskoj prijestonici Vilinusu.

”Ohrabrujemo Bosnu i Hercegovinu da iskoristi podršku NATO-a i intenzivira napore za postizanje napretka u reformama u ključnim oblastima, uključujući prijeko potrebne političke i izborne reforme, u oblasti vladavine prava, kao ekonomske i odbrambene reforme, ne dovodeći u pitanje konačnu odluku o članstvu u NATO”, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Alijansa je poručila da podržava reformske napore, uključujući one koji su dio novodogovorenog paketa za izgradnju odbramenih kapaciteta, NATO štaba u Sarajevu, i široke alate za saradnju za sigurnost i partnerstvo, kao i kroz Program reformi BiH sa NATO-om.

NATO protiv secesionističke retorike

”Podstičemo domaće pomirenje i pozivamo političke lidere da se uzdrže od secesionističke retorike i akcija koje izazivaju podjele. Ostajemo posvećeni euroatlantskim težnjama BiH”, navodi se u saopštenju Alijanse.

Kriza u Bosni i Hercegovini intenzivirana je nakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila set zakona kojim se u tom bosanskohercegovačkom entitetu odbacuju odluke Visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH, te zabranila primjernu državnog Ustavnog suda BiH.

Odluku entitetskih vlasti u drugom bh. entitetu Federacija BiH, kao i zapadni partneri, ocijenili su kao antiustavnu, izbacujući RS iz finansijske pomoći koju je Brisel namijenio za jačanje regije Zapadnog Balkana.

Izvor: Agencije