Konferencija u Potočarima: Izvinjenje Jevrejima za zločine Handžar divizije

Na konferenciji o kolektivnom sjećanju, na kojoj učestvuje i predsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa, direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić uputio je izvinjenje.

Suljagić se izvinio i zbog činjenice da se u BiH danas drže mise zadužnice za ubice Jevreja iz vremena Holokausta (Arhiv/Al Jazeera)

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić je u uvodnom govoru na konferenciji o kolektivnom sjećanju, na kojoj učestvuje i predsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Z. Rosensaft, u svoje i u ime funkcije koju obavlja uputio izvinjenje zbog zločina Handžar divizije tokom Drugog svjetskog rata.

“Prije nego što se posvetim konferenciji, dopustite mi da se obratim našim prijateljima i saveznicima iz Svjetskog jevrejskog kongresa. Nemam nikakav službeni mandat, osim direktora Memorijalnog Centra Srebrenica, ali osjećam duboku potrebu da na ovom mjestu kažem sljedeće: Prije osamdeset godina jedan dio mojih sunarodnika stavio se u službu njemačke nacističke ideologije i naudio vama, vašem narodu, vašim očevima i majkama, djedovima i bakama. Ja vam se zbog toga izvinjavam i nadam se da ćete u vašim srcima naći mjesta za oprost”, kazao je Suljagić, prenosi Klix.

Poručio je da to čini na mjestu koje predstavlja gravitacioni centar svih naših stradanja u dvadesetom stoljeću iz dva razloga.

“Prvo, zato što želim da pokažem da nijedna historija nije elegantna, svaka je grbava i krivudava, ali nemamo izbora nego je prihvatiti. Drugo, zato što vam se obraćam u ime potomaka, djece i unuka generacije Bošnjaka koja je ubijana sa identičnim ili sličnim motivom devedesetih zbog kojih su vaši preci ubijani četredesetih godina prošlog stoljeća: zbog kože s kojom su se rodili”, poručio je Suljagić.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica istakao je kako “osjeća obavezu prema historiji da kaže da oni koji su služili u 13. Waffen SS diviziji ili bili sluge ustaškog režima Nezavisne Države Hrvatske, nisu to činili u ime našeg naroda”.

„Njihova djela ne govore u naše ime ni danas. Naš narod i zemlja su bili porobljeni i pod okupacijom, naš glas je bio ugušen. Ako je neko imao pravo da govori u naše ime, to su bili bosanskohercegovački partizani i antifašisti poput Fadila Jahića, Pašage Mandžića, Avde Hume i brojnih drugih. U naše ime je govorio Derviš Korkut koji je rizikovao svoj i život svoje porodice da spasi najvažnije što jedan narod može imati, pamćenje o sebi, kada je od nacista sakrio Hagadu”, kaže Suljagić.

Također se izvinio i zbog činjenice da se u BiH danas drže mise zadužnice za ubice Jevreja iz vremena Holokausta, što se grade groblja za domobrane i ustaše i krvavo cinično nazivaju “grobljima mira”.

“Zato što u mojoj zemlji Jevrej ne može po Ustavu biti predsjednik. Ali, uistinu nije moje mjesto da to činim. Ukazujem na to samo zato da bih potrcrtao koliko su, riječima Hanne Arendt, tokovi ‘podzemne historije’, još snažni. Holokaust je jedinstven i neponovljiv zločin. Dajem sebi slobodu, međutim, da kažem da smo mi devedesetih godina prošlog vijeka čuli i vidjeli eho holokausta: u logorima, logorima za silovanje, masovnim grobnicama, prisilnom preseljenju i fizičkom uništenju svakog traga da smo ikad živjeli u ovoj zemlji. Hvala vam, dragi prijatelji, što ste nam pružili ruku i što želite da zajedno sa nama gradite ovaj most između dva iskustva, dva naroda, most važniji od svih nas zajedno.”

Prevencija budućeg nasilja

Suljagić je istakao kako je prošlo trideset godina od početka “genocidnog napada na nas kao zajednicu, kao narod”.

„Trideset godina kasnije nemamo nijednu garanciju, osim vlastite volje i sposobnosti, da nećemo ponovo biti izloženi masovnom i sistematskom nasilju zbog toga ko smo i šta smo. Ne postoji nijedna institucija, osim Memorijalnog centra Srebrenica, koja je posvećena čuvanju sjećanja, podizanju svijesti i prevenciji budućeg nasilja. Trideset godina nakon genocida mi još pregovaramo o uslovima pod kojima možemo biti prihvaćeni kao Evropljani. Trideset godina kasnije, nismo riješili nijedan egzistencijalni imperativ. Trideset godina kasnije, kada našu djecu biju u Bratuncu, pet kilometara odavde, biju ih u ime Srebrenice”, rekao je Suljagić, dodavši da se “historija ovaj put neće ponoviti”.

“Mogu slobodno reći da su četrdesete godine dvadesetog vijeka za Bošnjake bile podjednako smrtonosne ili smrtonosnije od devedesetih godina. Ali, one su danas fusnota. Najmanje desetine hiljada naših predaka, njihovi životi, njihove nedočekane budućnosti – fusnota.”

Suljagić je dodao kako odbija da Bošnjaci kao narod postanu fusnota evropske historije.

“Mi odbijamo da naše iskustvo bude smješteno na margine evropske historije. Mi odbijamo da živimo u sjeni historijskih tišina. Jer, ako je nešto, naše iskustvo je – evropsko. Mi smo danas ovdje da govorimo. Postoji samo jedan veći zločin od samog čina zločina: to je kada se o zločinu šuti. Mi nećemo da šutimo”, zaključio je direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić.

Izvor: Agencije