Kurti o ideji Rame: Umjesto međunarodne konferencije, primijeniti Osnovni sporazum

Premijer Kosova je poručio da je neophodno Osnovni sporazum iz Brisela i Ohrida bespogovorno primijeniti u cjelosti, na pravičan i izbalansiran način.

Albim Kurti je istakao kako je Kosovo posvećeno Osnovnom sporazumu iz Brisela (Reuters)

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da bi se, umjesto održavanja međunarodne konferencije za Srbiju i Kosovo, koju je predložio albanski premijer Edi Rama, trebao u potpunosti primijeniti Osnovni sporazum.

“Imali smo međunarodne konferencije u prošlosti i sada imamo Osnovni sporazum iz Brisela od 27. februara te aneks za provedbu iz Ohrida od 18. marta. Sve što se treba uraditi je da se Osnovni sporazum bespogovorno primijeni u cijelosti, na pravičan i izbalansiran način. To se mora uraditi i tome smo posvećeni u Briselu na sastancima koje imamo”, rekao je on novinarima u Prizrenu, prenosi Tanjug, pozivajući se na prištinski Reporteri.

Rama je predložio ranije da se organizira međunarodna konferencija na visokom nivou kako bi se pronašlo rješenje za krizu na Kosovu.

Michel podržao Ramin prijedlog

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel podržao je ideju da se organizira konferencija s pojedinim zemljama članicama Evropske unije, “kako bismo podržali napore posredovanja, zajedno sa SAD-om, jer smo vidjeli prethodnih mjeseci poteškoće i eskalaciju situacije”.

“Došlo je vrijeme da se napravi globalni pristup i došlo je vrijeme da se preduzmu koraci ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije”, kazao je Michel.

Govoreći o mogućnosti da se organizira međunarodna konferencija, hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da je međunarodna zajednica i dalje angažirana i da Kvinta kontinuirano vodi razgovore sa šefom evropske diplomatije Josepom Borrellom.

Izvor: Agencije