Portparol KFOR-a: Iza srpskih demonstranata na sjeveru Kosova bile su kriminalne grupe

Obje strane trebaju snositi odgovornost za akcije na sjeveru, jedna za donošenje odluka bez uzimanja u obzir nivoa sigurnosti, a druga za nasilne akcije, rekao je Andrea Gallieni.

KFOR prati situaciju i spreman je reagovati na svaku eskalaciju situacije, rekao je pukovnik Andrea Gallieni (Anadolija)

Portparol Štaba KFOR-a pukovnik Andrea Gallieni izjavio je u petak da su se iza mirnih srpskih demonstranata na sjeveru Kosova, krile kriminalne grupe koje su pokušale da napadnu trupe KFOR-a.

Pukovnik Gallieni je na konferenciji za novinare kazao da je KFOR, kako bi spriječio eskalaciju situacije, nakon što su novi predsjednici u tri opštine na sjeveru Kosova pokušali ući u njihove kancelarije, 29. maja, rasporedio dodatne trupe na sjeveru zemlje.

“Bilo je jasno da ljudi žele da demonstriraju i protestuju na miran način, ali također je bilo jasno da se iza njih kriju neke kriminalne grupe koje su samo pokušavale da napadnu trupe KFOR-a. Nakon ovog velikog protesta, mnogi vojnici iz italijanskog i mađarskog kontingenta povrijeđeni su kamenicama, metalima i eksplozivnim napravama. U početku je bilo 11 iz italijanskog i 19 iz mađarskog kontingenta, dok su se sutra pojavili još neki sa lakšim povredama“, naglasio je Gallieni, prenijela je Anadolija.

Portparol KFOR-a je kazao da je dužnost policije Kosova da pronađe i uhvati te kriminalne grupe.

‘Jednostana odluka kosovskih institucija’

Dalje, rekao je da obje strane trebaju snositi odgovornost za akcije na sjeveru, jedna strana za donošenje odluka bez uzimanja u obzir nivoa sigurnosti, a druga za nasilne akcije koje su viđene među demonstrantima.

Gallieni je kazao da kosovske institucije nisu koordinirale sa KFOR-om akcije koje su preduzele na sjeveru, te da je odluka kosovskih institucija da se gradonačelnici nasilu uvedu u svoje kancelarije, bila jednostrana.

Kako je istakao, KFOR trenutno prati situaciju i spreman reagovati na svaku eskalaciju situacije.

Prošle sedmice je u Zvečanu, u sukobu srpskih demonstranata sa međunarodnim vojnicima misije NATO-a na Kosovu KFOR-a, povrijeđeno 30 vojnika.

Izvor: Agencije