Vijeće Evropske unije produžilo mandat EULEX-a do 2025.

Međunarodna misija ostaje na Kosovu do 14. juna 2025. godine, a zadužena je za pomoć u razvoju institucija Kosova.

Odluku još trebaju potpisati predsjednica Kosova i evropski komesar za vanjsku politiku i sigurnost (EPA)

Odbor za politička i sigurnosna pitanja Vijeća Evropske unije saglasan je da se misija EULEX-a na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

U Odboru je, također, usaglašeno da se, pored primjene ranije utvrđenih zaduženja, EULEX zaduži da službama za provođenje zakona  Kosova asistira kako bi razvile vlastite kapacitete za razmjenu informacija sa srodnim službama, na regionalnom i međunarodnom nivou, u sferi pravne pomoći i saradnje u borbi protiv kriminalnih aktivnosti.

Kako se navodi u Službenom listu EU-a, za pokrivanje troškova EULEX-a će u periodu od 15. juna 2023. do 14. juna 2025. godine biti izdvojeno ukupno 165.310.000 eura, prenosi Tanjug.

Slijede potpisi Osmani i Borrella

Iz ovog iznosa izdvajat će se 58.500.000 eura za pokrivanje troškova EULEX Kosovo, a 106.810.000 eura bit će namijenjeno za podršku aktivnim sudskim postupcima koji su izmješteni na teritoriju države članice EU-a, navodi se u saopćenju.

Odluku odbora za politička i sigurnosna pitanja Vijeća Evrope sada bi trebala formalizirati svojim potpisima predsjednica Kosova Vjosa Osmani i visoki komesar EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

Izvor: Agencije