State Department: Presudom Stanišiću i Simatoviću zatvoreno važno poglavlje

SAD je odao priznanje hrabrosti i istrajnosti žrtava, preživjelih i njihovih najbližih, koji su nastavili borbu za zvanično priznanje zločina.

Bivši čelnici Službe državne bezbjednosti Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni su na po 15 godina zatvora (EPA)

Konačna presuda Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu u slučaju Jovice Stanišića i Franka Simatovića zatvara važno poglavlje međunarodne pravde za bivšu Jugoslaviju, saopćio je State Department.

“Presuda je bila dugo čekana i označava zavšetak posljednjeg slučaja koji je proistekao iz rada Haškog tribunala, čime se zatvara važno poglavlje međunarodne pravde za bivšu Jugoslaviju”, navodi se u saopćenju, prenosi Beta.

Mehanizam u Hagu je 31. maja, nakon procesa dugog dva desetljeća, pravosnažno osudio bivše čelnike Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića Frenkija na po 15 godina zatvora, kao učesnike u udruženom zločinačkom poduhvatu progona Bošnjaka i Hrvata iz Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine.

Sud je time po tri godine povećao prvostepene kazne od 12 godina zatvora koje im je izrekao u junu 2021. godine, zbog pomaganja i podržavanje zločina “Crvenih beretki” u Bosanskom Šamcu 1992. godine.

Priznanje hrabrosti i istrajnosti žrtava

“Zahvalni smo osoblju Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i njegovom nasljedniku, Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove u Hagu, na desetljećima rada i ogromnom doprinosu vladavini prava i borbi protiv nekažnjivosti”, navodi se u saopćenju, koje je potpisao glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

Washington je, također, odao priznanje “hrabrosti i istrajnosti žrtava, preživjelih i njihovih najbližih, koji su nastavili borbu za zvanično priznanje tih zločina”.

“Svjesni smo hrabrosti hiljada svjedoka koji su učestvovali u ovom i drugim suđenjima i bez kojih pravda ne bi bila zadovoljena. Presude za zvjerstva ističu individualnu odgovornost i ne odražavaju se na cijeli narod”, ističe se u saopćenju i dodaje da će se SAD nastaviti zalagati za pravdu, međusobno povjerenje i pomirenje kao temelje mira i stabilnosti.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada