FT: U zaokretu ka Zapadu Srbija se ne protivi isporukama municije u Ukrajinu

FT prenosi ocjenu kompanije Janes da su ‘snažne veze’ Srbije s Rusijom i njen potencijal da naruši regionalnu sigurnost doveli do toga da zapadne prijestolnice zauzmu blaži stav.

Vučić je priznao da hoda po žici, između Moskve i zapadnih sila (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se ne protivi tome da njegova zemlja prodaje municiju posrednicima koji je isporučuju Ukrajini, što je znak da se vjerni balkanski saveznik Rusije okreće ka Zapadu, piše danas Financial Times, prenosi Beta.

List navodi da Vučić tradicionalno podržava Moskvu i da je odbio da se uskladi sa zapadnim sankcijama protiv Rusije nakon njene invazije na Ukrajinu, ali da je u promjeni kursa rekao da je upoznat sa izvještajima Američke vlade da je municija iz Srbije preko posrednika završila u Ukrajini i da ne planira to spriječiti.

“Da li je moguće da se to dešava? Ne sumnjam da bi to moglo da se desi”, rekao je Vučić. “Šta je alternativa za nas? Da ga ne proizvodimo? Da ga ne prodajemo?”, naveo je Vučić za FT.

Kanal kojim se municija usmjerava ka ukrajinskom frontu bio je ključni faktor u primjetnom zaokretu pošto su SAD, NATO i EU nedavno podržale Srbiju u posljednjem rasplamsavanju etničkih tenzija na Kosovu, tvrdi troje zapadnih diplomata u regionu.

Upitan je li to bio smišljen korak za pridobijanje zapadnih prijestolnica, Vučić je rekao da je Beograd nastojao da se ponaša na “neutralan način”. “Ali ja nisam budala. Svjestan sam da bi dio oružja mogao završiti u Ukrajini”, dodao je.

Vučićev hod po žici

Vučić je priznao da hoda po žici, između Moskve i zapadnih sila, ali je rekao da neće pomoći ruskim ratnim naporima, navodi FT i prenosi Vučićeve riječi da se Srbija pridružila svim rezolucijama UN-a kojima se osuđuje invazija Rusije na Ukrajinu kao i zabranama ponovnog izvoza kao što je dvostruka upotreba tehnologije u dronovima .

“Nećemo biti centar za ponovni izvoz nečega u Rusiju”, rekao je Vučić za FT.

Dodao je da su prošla vremena kada je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na svaka tri mjeseca, ističući da nije bio u kontaktu s Kremljom već godinu dana osim što je primao posjetioce iz Moskve. “To se nikada ranije nije dogodilo”, rekao je predsjednik Srbije.

FT prenosi ocjenu odbrambeno-obavještajne kompanije Janes da su “snažne veze Srbije s Rusijom i njen potencijal da naruši regionalnu sigurnost doveli o toga da zapadne prijestolnice zauzmu blaži stav prema Beogradu”.

“S obzirom na rizik od vojne eskalacije na sjeveru Kosova, zapadne vlade ne žele rizikovati ponovni sukob u Evropi”, rekli su analitičari Janesa Stefano Marras i Ines Gonzales.

Taj pristup nemiješanja nosi rizike, rekla je Engjellushe Morina, viša naučna saradnica Evropskog vijeća za vanjske odnose. “Kosovo je počinilo vlastite greške u procesu, ali zapadnjačko povlađivanje suštinski antizapadnoj vanjskopolitičkoj orijentaciji Srbije pomoglo je da se utre put nedavnom nasilju”, napisala je.

Nezadovoljstvo u zemlji

Vučić je rekao da ne očekuje iskorak na sjeveru Kosova, gdje je izbilo nasilje kada su lokalni Srbi bojkotovali imenovanje etničkih Albanaca za gradonačelnike nakon osporavanih izbora, navodi FT i dodaje da je EU poručio Kosovu da ponovi glasanje i insistira na tome da Srbi trebaju učestvovati na izborima i poštovati rezultat.

Vučić je rekao da će to biti nemoguće dok se ne ispune zahtjevi srpske zajednice, poput uklanjanja teško naoružanih jedinica albanske policije. “Onda možemo početi da razgovaramo o drugim stvarima”, rekao je.

FT navodi i da se Vučić, na domaćem planu, suočava s “rastućim ogorčenjem poslije dva masovna ubistva u kojima su bile desetine žrtava, mahom školske djece”.

Serija protesta posljednjih sedmica pokazala je sve veće nezadovoljstvo javnosti decenijskom vladavinom Vučića i njegovog SNS-a, ali, kako dodaje list, Vučić se povukao s čela stranke i planira formirati krovnu organizaciju svojih saveznika i kaže da protesti ne ugrožavaju stabilnost.

Demonstracije, poput sukoba na Kosovu, vjerovatno neće nestati, ocjenjuje FT i navodi da je najveći protest, peti u roku od mjesec dana, privukao protekle subote desetine hiljada ljudi iz cijele zemlje u Beograd.

Izvor: Agencije