Čelnici EU-a i NATO-a pozvali na hitno smirivanje tenzija na Kosovu

Čelnici Evropske unije i NATO-a pozvali su Srbiju i Kosovo na hitno smirivanje tenzija na sjeveru Kosova uoči samita Vijeća Evrope.

Jens Stoltenberg i Charles Michel uoči početka samita u Briselu (EPA)

Ukoliko Srbija i Kosovo ne poduzmu mjere za smirivanje situacije na sjeveru Kosova, to će imati “svoju cijenu”, rekao je visoki komesar EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell uoči samita Vijeća Evrope, koji se održava u četvrtak i petak u Briselu.

Jedna od tema na samitu bit će i Kosovo, dodao je Borrell.

“Radimo na tome da se izbjegnu tenzije i da se stanje vrati u normalu. Zemlje članice su odlučile, na posljednjem sastanku Evropskog vijeća, da se preduzmu mjere, ekonomske i političke, kako bi stranama bilo jasno da će, ako ne budu doprinijele miru, to imati svoju cijenu.”

Stoltenberg: Pod hitno smiriti tenzije

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je danas sve strane na Kosovu da deeskaliraju situaciju i suzdrže se od akcija koje mogu još više povećati tenzije.

On je u zajedničkom obraćanju novinarima s predsjednikom Vijeća Evrope Charlesom Michelom, a uoči sjednice Evropskog vijeća, rekao da bi se i Kosovo i Srbija trebali “u dobroj vjeri” vratiti dijalogu uz posredstvo EU-a.

“NATO zajedno s EU-om radi na brojnim pitanjima, jedno od njih je Kosovo. Situacija u toj zemlji pokazuje koliko je neophodna naša saradnja NATO-a i EU-a. Mi snažno podržavamo napore EU-a u vođenju dijaloga”, rekao je Stoltenberg.

Michel: Vrijeme je za normalizaciju

Predsjednik Vijeća Evrope Charles Michel smatra da je došlo vrijeme da se preduzmu koraci ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, kao i da se napravi jedan globalni pristup rješavanju tog problema.

On je uoči početka samita rekao novinarima da u potpunosti podržava napore visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella.

“Također podržavamo i ideju da se organizuje konferencija s nekim zemljama članicama EU-a kako bismo podržali napore posredovanja, zajedno sa SAD-om, jer smo vidjeli prethodnih mjeseci poteškoće i eskalaciju situacije. Došlo je vrijeme da se napravi jedan globalni pristup i vrijeme da se preduzmu koraci ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova”, rekao je Michel.

Kurti: EU predstavio mjere protiv Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti potvrdio je danas da je Evropska komisija predstavila Evropskom parlamentu listu mjera protiv Kosova.

Kurti je na sjednici Kosovske vlade rekao da je Evropska komisija mjere predstavila u srijedu i iznio tvrdnju da je Priština “najiskreniji i najstabilniji saveznik i partner” EU-a u regionu po “svojim evropskim vrijednostima, demokratskim principima i dugoročnim interesima”, prenose Reporteri.

Rekao je da je Priština u nekim slučajevima bila kritična prema EU-u, ali nikada cinična ili ogorčena, kao i da cijeni podršku i pomoć Evropske unije proteklih godina.

Generalni direktor za susjedstvo i pregovore o proširenju Jan Gert Koopman ranije ove sedmice najavio je mjere koje će Evropska komisija predložiti protiv vlasti Kosova zbog nepoštivanja zahtjeva za deeskalaciju na sjeveru Kosova.

Koopman je objasnio da te mjere uključuju zamrzavanje rada tijela u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, suspendovanje evropskih fondova za Kosovo i obustavljanje političkih kontakata s vlastima u Prištini.

Izvor: Agencije