Dodik optužuje Plenkovića zbog Trgovske gore, prijeti ucjenama

Predsjednik RS-a optužuje Hrvatsku da ignoriše zahtjeve koji dolaze iz BiH pa najavljuje maksimalno zaoštravanje rasprava.

Dodik: Od pitanja Trgovske gore zavisit će budući odnosi između Bosne i Hercegovine i Hrvatske (Reuters)

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik optužio je u četvrtak hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da neistinitim tvrdnjama pokušava opravdati planove za gradnju odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori te je najavio kako će o rješavanju tog pitanja zavisiti budući odnosi između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Dodik je za medije u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska kazao kako su mu neuvjerljiva pojašnjenja što ih je premijer Plenković iznio nakon zajedničke sjednice vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH održane ranije ove sedmice u Zagrebu, na kojoj se raspravljalo i o odlagalištu koje u BiH smatraju spornim zbog lokacije u blizini međudržavne granice, prenijela je Hina.

Plenković je kazao kako je odlagalište predviđeno za smještaj nisko i srednje radioaktivnog otpada, a planirana gradnja kao i sama lokacija bivše kasarne “Čerkezovac” podrazumijevaju maksimalne sigurnosne mjere zbog čega ne bi postojao nikakav rizik po okoliš.

Dodao je kako bi osoba koja bi tokom cijele jedne godine stalno stajala uz zid tog odlagališta bila izložena nultoj stopi zračenja, no sve to Dodiku ne djeluje uvjerljivo.

‘Plenković nije korektan’

“To je bilo nekorektno”, Dodikova je ocjena argumentacije hrvatskog premijera.

Predsjednik RS-a optužuje Hrvatsku da ignorira sve zahtjeve koji dolaze iz BiH pa najavljuje maksimalno zaoštravanje rasprava o ovom pitanju.

“To (pitanje) će se provlačiti na svakom sljedećem sastanku i bez te tačke dnevnog reda se neće moći kretati dalje u (našim) odnosima”, kazao je Dodik.

Ministar vanjske trgovine u Vijeću ministara BiH Staša Košarac koji je Dodikov bliski saradnik pretvorio je pitanje odlagališta na Trgovskoj gori u najvažniju temu međudržavnih odnosa te pokušao blokirati održavanje zajedničke sjednice dvije vlade ukoliko se o tome ne bi razgovaralo u Zagrebu.

Vlasti u RS-u istovremeno odbijaju prihvatiti primjedbe iz Hrvatske na projekt novih hidroelektrana “Gornji horizonti” u istočnom dijelu Hercegovine koji znači preusmjeravanje voda iz sliva Neretve i prijeti zaslanjenju te rijeke od ključnog značaja za poljoprivredu od Metkovića do Ploča.

Izvor: Agencije