Giaufret: EU i sve njene članice u ovim teškim trenucima uz Srbiju

Dan Evrope je pravo vrijeme da pošaljemo poruke solidarnosti koja je u temelju evropskog projekta, kazao je šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Giaufret.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Giaufret (Pixell)

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Giaufret poručio je u utorak, na ceremoniji kojom je na Dan Evrope simbolično održana u počast stradalima u dva masovna ubistva prošle sedmice, da su EU, njezine institucije i sve države članice jednoglasno uz Srbiju i podržavaju njeno punopravno članstvo u Uniji, prenosi Hina.

Giaufret je danas s ambasadorima država EU-a i srbijanskom ministricom za evropske integracije Tanjom Miščević na Kalemegdskoj tvrđavi otkrio cvijetnu instalaciju u obliku srca, koja simbolično prikazuje EU i Srbiju zajedno u odavanju počasti, koja je izraz solidarnosti prema porodicama i prijateljima 17 žrtava ubijenih u beogradskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” i tri sela u okolini Mladenovca.

Delegacija EU-a je prethodno otkazala ili odgodila sve događaje i kampanje vezane uz obilježavanje Dana pobjede i Dana Evrope u Srbiji.

Ove godine za 9. maj, Dan Evrope, nemamo uobičajeni prijem, proslavu i koncert, jer Srbija žali tragičan gubitak svoje djece, ljudi koji su nasilno stradali i naša srca nisu spremna ni voljna slaviti, istaknuo je Giaufret.

Poruke solidarnosti

Dan Evrope je pravo vrijeme da pošaljemo poruke solidarnosti koja je u temelju evropskog projekta, kazao je šef delegacije EU-a. On je poručio da je Srbiji mjesto u Uniji koja je transformirana u najatraktivnije mjesto za život ljudi, u kojem se poštuju prava i mjesto je mira, slobode, poštivanja i dostojanstva za sve, u kojem države sarađuju, a problemi se prevladavaju razgovorima.

Ocijenio je da je od početka ruske agresije na Ukrajinu projekt Evrope “važniji nego ikada”, navodeći da je ta agresija napad na osnovne vrijednosti Unije, koja je jasno stala uz Ukrajinu.

I ambasadorica Švedske Anika Ben David istaknula je da je EU uz Srbiju u ovim teškima danima kad se obilježavaju zajedničke vrijednosti i da se, uprkos šoku koji još ne prestaje, mora naći način da se ide dalje.

Zahvalivši na podršci EU-a, ministrica Tanja Miščević istaknula je važnost prijateljske saradnje i solidarnosti s EU-om. Najavila je da će “cvijeće solidarnosti”, od kojeg je danas simbolično formirano srce, biti podijeljeno bolnicama, institucijama i posjetiteljima Kalemegdanske tvrđave.

Izvor: Agencije