State Department: Susret Putina i Dodika kratkovid i štetan potez

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, koji je pod američkim sankcijama, rekao je ruskom predsjedniku da taj entitet ostaje proruski, antizapadno i antiamerički orijentiran.

Ukoliko se Milorad Dodik izjasni da nije kriv, Sud BiH će zakazat početak suđenja pred sudijom kojeg će odrediti elektronski sistem raspodjele predmeta (Reuters)
Milorad Dodik je zemlje koje uvode sankcije Rusiji nazvao 'neprijateljskim' (Reuters)

Odluka predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da se sastane s Vladimirom Putinom dok Rusija u isto vrijeme otvoreno krši osnove i zakone međunardonog poretka kao i Dodikova odluka da odlikuje Putina ranije, kratkovidi su potezi, koji ne služe interesima građana RS-a, izjavio je glasnogovornik State Departmenta.

“Staza koja vodi demokratskoj, prosperitetnoj i sigurnoj budućnosti, što svi građani Bosne i Hercegovine žele, prolazi kroz Brisel, a ne kroz Moskvu. Stoga smatramo Dodikov put kontraproduktivnim i nadasve štetnim”, kazao je za Glas Amerike (VoA).

Komentirajući susret Dodika i Putina u utorak u Moskvi, iz State Departmenta poručuju da “nijedna vlada, ni na kom nivou, ne bi trebala u ovom trenutku proširivati saradnju s Rusijom dok ta zemlja provodi agresiju protiv Ukraine”, prenosi Tanjug.

Dodik, koji je pod američkim sankcijama, izjavio je da RS ostaje uporno proruski, antizapadno i antiamerički orijentiran.

U razgovoru s Putinom rekao je da je RS izložen mnogim pritiscima Zapada zbog podrške Rusiji.

Ambasadora Michaela Murphyja nazvao ‘antisrbinom’

“Mi nismo dozvoljavali da se donese formalna odluka o sankcijama prema Ruskoj Federaciji i zbog toga smo od zapadnih partnera bili izloženi raznim oblicima pritisaka u vidu sankcija i suspendovanja određenih projekata i programa. Ali, mi smo odlučili da naprosto ne budemo dio histerije koja se stvara”, kazao je.

Dodik je zemlje koje uvode sankcije Rusiji nazvao “neprijateljskim”.

Uz optužbe i oštru retoriku na račun Američke ambasade u Bosni i Hercegovini, ambasadora Michaela Murphyja nazvao je “antisrbinom”.

Dodik je istakao da je cilj američkog ambasadora u Sarajevu da “do kraja svog mandata sruši RS”.

Murphy je u ranijim izjavama jasno podvukao da Sjedinjene Američke Države nikada nisu htjele ukinuti RS, nego korupciju.

Murphy je ranije upozorio da Dodik nacionalističkom retorikom sve drskije napada stabilnost Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije