Počela vojna vježba Vojske Crne Gore i Oružanih snaga SAD-a

Vježba ‘Immediate Response’ okuplja više od 500 pripadnika vojske Crne Gore i SAD-a, uključujući štabne oficire Oružanih snaga Hrvatske.

Crna Gora, Vojska, Vojnici, VCG
Vojska Crne Gore nastavlja uvježbavati kompleksne radnje i ulagati u razvoj borbenih jedinica (mod.gov.me)

U Pljevljima je počela vojna vježba “Immediate Response“ (IR23), koja okuplja više od 500 pripadnika Vojske Crne Gore i Oružanih snaga SAD-a, uključujući štabne oficire Oružanih snaga Hrvatske.

Načelnik Generalštaba crnogorske vojske Zoran Lazarević je na otvaranju vježbe rekao je da Vojska Crne Gore, uz saveznike NATO-a, nastavlja uvježbavati kompleksne radnje i ulagati u razvoj borbenih jedinica kako bi garantirala sigurnost građana i doprinosila odbrambenim kapacitetima Alijanse, prenosi Tanjug, pozivajući se na Vijesti.

Pripadnici crnogorske i američke vojske će naredne dvije sedmice u Crnoj Gori jačati interoperabilnost kroz uvježbavanje kopnenih operacija, koje obuhvataju, pored ostalog, izvođenje složenih borbenih sadržaja u oblasti planinskog ratovanja.

Lazarović je dodao da su svesni da su mir i sigurnosst u Evropi u opasnosti.

“Zato ove godine, još intezivnije nego ranije, akcenat stavljamo na vježbe ovakvog tipa. Fokus smo stavili na usklađivanje pokreta, manevra i logističke podrške, ali i na razvoj borbenih jedinica do njihovog uvođenja u borbu”, rekao je.

Bez korištenja bojeve municije

Lazarević je naglasio da ova vježba prilika za dodatno razvijanje sposobnosti u nekoliko važnih oblasti izvođenja borbenih dejstava.

Iz Ministarstva odbrane Crne Gore su naveli da će se manevri tokom vježbe izvoditi u široj regiji kolašinske, žabljačke i pljevaljske opštine, a u Luci Bar bit će prisutno dodatnih 120 učesnika vežbe zaduženih za logističku podršku.

Na vježbi neće biti korištena bojeva municija velikog kalibra, već će crnogorski vojnici biti upućeni na poligon Krivolak u Sjevernoj Makedoniji, gdje će se realizirati artiljerijska bojeva gađanja, navodi se u saopćenju crnogorskog Ministarstva odbrane.

IR23 je dio velike međunarodne vežbe koju predvodi SAD pod nazivom “DefenderEurope23“, na kojoj oko 24.000 vojnika iz više od 20 savezničkih i partnerskih zemalja izvodi operacije širom Evrope u cilju jačanja sposobnosti za brz, zajednički odgovor na sigurnosne prijetnje.

Izvor: Agencije