Srbija uvodi elektronsku platformu za prijavu nasilja nad djecom

Srbija povećava sigurnost djece nakon tragedije u kojoj je u pucnjavi u školi u Beogradu ubijeno osmero učenika i čuvar.

Shrvani ljudi odaju počast nakon masovne pucnjave u školi u Beogradu 4. maja 2023. (REUTERS/Zorana Jevtić)

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je da će od petka početi primjena elektronskog sistema prijave nasilja nad djecom na platformi “Čuvam te”, nakon što je početkom maja zemlju potresla tragedija u kojoj je u pucnjavi u školi ubijeno osmero učenika i čuvar škole, a sedmero je bilo ranjeno, među kojima i nastavnica.

Na sjednici Skupštine Srbije posvećene sigurnosnoj situaciji u zemlji, premijerka Brnabić je rekla da je prioritet unapređenje sigurnosti djece, mladih i prosvjetnih radnika.

“Na platformi ‘Čuvam te’, kreiran je sistem za prijavu nasilja koji će koristiti građani, nadležni organi i ustanove”, navela je premijerka, prenosi Tanjug.

Predano 26.339 komada oružja

Brnabić je rekla da su od 8. do 17. maja u akciji razoružavanja Srbije, što je posljedica pucnjave u osnovnoj beogradskoj školi 3. maja a dva dana kasnije i masovni zločin u Mladenovcu, građani predali 26.339 komada oružja, uključujući i minsko-eksplozivna sredstva.

Srbija je nakon dva masovna ubistva uvela moratorij na izdavanje dozvola za držanje i nošenje oružja, pooštrila kontrolu streljana, te zatražila predaju neregistrovanog oružja.

Ministarstvo pravde priprema više izmjena zakona, a među izmjenama razmatra se smanjenje starosne granice krivično-pravne odgovornosti sa 14 na 12 godina.

Izvor: Agencije