Cvijanović napustila sjednicu Vijeća sigurnosti tokom Schmidtovog obraćanja

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović iz protesta je napustila sjednicu.

Cvijanović: Schmidt nastavlja sa pravljenjem eksperimenta od BiH (Al Jazeera)

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda predstavio izvještaj o provedbi Dejtonskog sporazuma i stanju u BiH. Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović iz protesta je napustila zasjedanje.

U njemu se navodi da vlasti u bh. entitetu Republika Srpska nastavljaju s podrivanjem državnih institucija te da predsjednik RS-a truje političku klimu u tom entitetu i cijeloj državi.

“Napustila, jer (Schmidt) nije verifikovan u Savjetu bezbjednosti UN-a, jer nastavlja sa pravljenjem eksperimenta od BiH, stavljajući se iznad demokratski izabranih institucija, za šta mu Dejtonski sporazum nije dao mandat. I neki dan je izjavio: ‘Ja sam taj koji odlučuje’, a ja mu poručujem da smo mi ti koji odlučujemo jer nas je narod izabrao”, napisala je Cvijanović na Instagramu.

Ured visokog predstavnika objavio je izvještaj u kojem Schmidt ističe da vlasti u bh. entitetu Republika Srpska nastavljaju s podrivanjem institucija Bosne i Hercegovine i da predsjednik RS-a Milorad Dodik truje političku klimu u tom entitetu i cijeloj državi.

Dodao je da jedan od ključnih izazova punoj implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma predstavlja Republika Srpska.

„Secesionistička retorika čelništva se povećala. Predsjednik RS-a Milorad Dodik otvoreno zagovara nezavisnost i čak je otvoreno govorio o pridruživanju Srbiji“, rekao je Schmidt, dodajući da je posebno zabrinut zajedničkom izjavom koju su potpisale stranke u RS-u.

„Čini se da je ta izjava akcioni plan za secesiju.“

Izvor: Al Jazeera i agencije