Milatović: Crna Gora na EU putu, nema povlačenja priznanja Kosova

Novoizabrani predsjednik Crne Gore u medijskim istupima je naveo kako će raditi na poboljšanju odnosa sa Srbijom, kao i sa drugim susjednim balkanskim državama.

Milatović: Jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta za Crnu Goru, kao i za mene kao novog predsjednika zemlje, bit će ubrzanje pristupanja zemlje EU (Reuters)

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je kako odluka o priznavanju nezavisnosti Kosova od strane Crne Gore neće biti povučena, prenosi agencija Beta.

„Nije realno da se očekuje ‘otpriznavanje’ (nezavisnosti) Kosova i to je stvar koja je vrlo jasna“, rekao je Milatović u intervjuu za Nova TV.

“Podržavamo sve što se dogovore Beograd i Priština“, dodao je, rekavši i da smatra da bi normalizacija odnosa Srbije i Kosova bila značajna za sve zemlje u regionu.

“U tom smislu Crna Gora želi da bude dobar susjed koji će promovisati dobrosusjedske odnose. Želim najbolje moguće odnose sa Srbijom i dok sam bio ministar ekonomskog razvoja, to sam uvijek stavljao u fokus. Srbija je najveća zemlja Zapadnog Balkana i potpuno je prirodno da će uslijediti moja posjeta Srbiji nakon poziva (predsjednika Srbije Aleksandra) Vučića“, rekao je Milatović.

On je međutim rekao kako će njegova prva posjeta biti Briselu jer se, kako je ponovio, Crna Gora “istinski kreće” ka Evropskoj uniji. Milatović je naglasio kako mu je “važno da sve te posjete rezultiraju opipljivim rezultatima za građane i privredu”.

Ključni razlozi poraza Đukanovića

Nešto ranije, Milatović je u intervjuu za AP obećao kako će ubrzati put svoje zemlje ka članstvu u EU i da će se držati njene političke linije prema Rusiji vezano za Ukrajinu, kao i da će se zalagati za jače veze sa Srbijom i drugim balkanskim susjedima.

„Jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta za Crnu Goru, kao i za mene kao novog predsjednika zemlje, bit će ubrzanje pristupanja zemlje EU kako bi Crna Gora, nadam se, postala sljedeća članica EU u narednih pet godina mog mandata“, rekao je novoizabrani crnogorski predsjednik za AP, agencije koja dodaje da se Milatović suočio sa optužbama da je marioneta Moskve.

Milatović je rekao kako su ključni razlozi poraza Mila Đukanovića njegova dugogodišnja vlast, kao i optužbe za raširenu korupciju tokom njegove vladavine.

„Zato volimo da kažemo da smo pobijedili jednog od posljednjih diktatora u Evropi… Zato zaista vjerujem da je jučerašnja pobjeda u ovoj maloj balkanskoj državi i velika evropska pobjeda, pobjeda evropskih vrijednosti”, rekao je Milatović u intervjuu dan nakon pobjede u drugom krugu predsjedničkih izbora, 2. aprila.

Iz AP-a navode kako je ovo bio prvi Đukanovićev poraz na izborima otkako je ušao u politiku u Crnoj Gori početkom 1990-ih dodajući da je, tokom decenija na vlasti, ovaj 61-godišnjak prešao put od “prosrpskog komuniste do prozapadnog političara”, da je dva puta bio predsjednik i sedam puta premijer i da je tokom svog mandata, često optuživan za korupciju i pritisak na pravosuđe što je poricao.

Odnosi sa Moskvom i Briselom

Milatović je za AP rekao da je njegov prethodnik „zaista simbol režima koji je vladao zemljom koristeći organizovani kriminal i korupciju”.

„Te tri stvari, značajan ekonomski pad, organizovani kriminal i korupcija i zaista veoma spora evropska integracija su simboli (Đukanovićevog) režima”, rekao je on.

Milatović je rekao kako će pokušati popraviti odnose sa Srbijom, kao i sa drugim susjednim balkanskim državama.

„Vjerujem da je budućnost svih zemalja Zapadnog Balkana u EU i mislim da Crna Gora sigurno može biti prva koja će ući”, rekao je Milatović.

Što se tiče odnosa sa Rusijom, Milatović je podsjetio da “Crna Gora snažno, 100 odsto vodi spoljnu politiku EU” i da će “tako i ostati”.

„Dakle, punopravna politika EU je ona koju Crna Gora treba da vodi u budućnosti, a posebno je važna sada kada je u pitanju ruska agresija na Ukrajinu… Ne postoji niko u Evropi, a u Crnoj Gori očigledno, ko može da podrži invaziju jedne zemlje na drugu suverenu zemlju”, dodao je u razgovoru za AP.

Izvor: Agencije