Kurti: U Ohridu s Vučićem o realizaciji evropskog prijedloga

Premijer Kosova kaže da će na sastanku 18. marta s predsjednikom Srbije razgovarati o planu realizacije evropskog prijedloga za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

Albin Kurti je rekao da je bio spreman potpisati dokument u Briselu, ali to nije htjela uraditi 'druga strana' (Reuters)

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je u srijedu da će na sastanku u Ohridu 18. marta s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarati o planu realizacije evropskog prijedloga za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

“Nastavljamo pripreme za sastanak 18. marta, koji će biti održan u Sjevernoj Makedoniji, u Ohridu. Trebamo vidjeti kako da se usaglasimo s evropskom prijedlogom i priložimo pravi plan realizacije, koji treba karakterizirati sveobuhvatnost i efikasnost”, rekao je on tokom posjete Gračanici, prenosi Tanju, pozivajući se na Reporteri.

Bio spreman potpisati dokument

Govoreći o sastanku održanom 27. februara u Briselu, Kurti je kazao kako je on bio spreman potpisati dokument, ali da druga strana nije te da je “sramota što odobreni tekst sa pet rečenica u preambuli i ukupno 11 članova nije već potpisan 27. februara”.

“Zašto nema potpisa, odgovor morate da tražite od drugih”, dodao je Kurti.

Kosovo je potvrdilo da se očekuje da će u četvrtak u posjetu Prištini doputovati specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak, gdje će razgovarati s Kurtijem.

Izvor: Agencije